DISTRIBUIȚI
Real Iran

Iranul vrea să pună în funcţiune cel târziu la data de 20 martie structura care îi va permite să continue comerţul cu statele europene în pofida sancţiunilor impuse de SUA, a declarat miercuri, la Viena, viceministrul iranian de externe Abbas Araghchi, transmite AFP, potrivit Agerpres.

‘Sperăm că se va întâmpla până la sfârşitul anului iranian’, care se încheie pe 20 martie, le-a declarat Araghchi jurnaliştilor, în marja unei reuniuni pe tema acordului nuclear încheiat în 2015.


Citește și : Hassan Rouhani acuză SUA că încearcă să răstoarne regimul de la Teheran

Acest organism va fi replica şi partenerul Instex, entitatea înfiinţată la începutul lui februarie de Uniunea Europeană în pofida criticilor americane.

UE a creat acest instrument pentru a permite Teheranului să beneficieze în continuare de efectele economice ale acordului din 2015 şi, deci, să rămână parte a acestui acord şi după restabilirea de către SUA a sancţiunilor împotriva Iranului, în noiembrie.

În practică, Instex urmează să funcţioneze ca o casă de compensare care să permită Iranului să continue să-şi vândă petrolul şi să importe, în contrapartidă, alte produse sau servicii necesare economiei sale.

Crearea unei structuri iraniene se dovedeşte delicată din punct de vedere tehnic, pentru că aceasta ‘nu trebuie să aibă nicio legătură cu Banca centrală a Iranului, aflată sub sancţiuni americane, şi să respecte regulile internaţionale împotriva spălării de bani şi a finanţării terorismului’, a explicat o sursă europeană.

Araghchi a precizat că directorul Instex, germanul Per Fischer, este aşteptat ‘la Teheran foarte curând pentru discuţii în cerc restrâns cu omologii săi iranieni’.

Citește și : Frans Timmermans spune că Europa a depăşit criza imigranţilor

‘O structură oglindă (a Instex, n.red.) va fi pusă în funcţiune foarte rapid, iar aceste două structuri vor lucra împreună’, a mai spus viceministrul iranian, dând asigurări că există ‘un sprijin foarte puternic’ al tuturor părţilor pentru ca acordul să poată supravieţui eforturilor americane.