DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: A gas flare on an oil production platform in the Soroush oil fields is seen alongside an Iranian flag in the Persian Gulf, Iran, July 25, 2005. REUTERS/Raheb Homavandi/File Photo

Iranul va reduce preţul petrolului destinat clienţilor săi asiatici, în contextul restabilirii sancţiunilor americane, a anunţat luni agenţia oficială de presă Irna, citată de AFP, potrivit agerpres.

O sursă din cadrul Ministerului iranian al Petrolului a refuzat să ofere detalii despre cât de mult va fi redus acest preţ şi a încercat să minimalizeze iniţiativa, prezentând-o ca fiind o practică răspândită în industria petrolieră.


Citește și: Nava umanitară Aquarius: SOS Mediterana cere ţărilor europene ‘să îşi asume responsabilitatea’

‘Reducerile de preţ sunt propuse de toţi exportatorii de petrol şi fac parte din funcţionarea pieţelor mondiale’, a indicat respectiva sursă agenţiei Irna.

Statele Unite au în vedere blocarea tuturor exporturilor de petrol iranian începând cu data de 5 noiembrie, când intră în vigoare sancţiunile reinstituite de Washington în urma deciziei preşedintelui Donald Trump de a retrage SUA din acordul privind dosarul nuclear iranian.

Mai mulţi dintre clienţii importanţi ai Iranului, printre care China şi India, au transmis că nu doresc să-şi reducă în mod semnificativ importurile de petrol iranian.

Unii analişti estimează că în urma reinstituirii sancţiunilor producţia de petrol a Iranului ar putea să scadă cu circa 700.000 de barili pe zi, de la nivelul actual de 2,3 milioane de barili.

Citește și: Iranul susţine că are o rachetă balistică de nouă generaţie

Evoluţiile vor depinde şi de Uniunea Europeană, care intenţionează să se împotrivească sancţiunilor americane împotriva Iranului. În practică însă, companiile europene sunt mai vulnerabile decât cele asiatice în faţa unor eventuale represalii din partea SUA, astfel că multe dintre ele ar putea decide să aplice sancţiunile cerute de Washington.