DISTRIBUIȚI

Preşedintele iranian Ebrahim Raissi a declarat luni că moartea colonelului Sayyad Khodai, ofiţer al Gardienilor Revoluţiei, ”va fi răzbunată”, la o zi după uciderea militarului la Teheran în timpul unui atac fără precedent din noiembrie 2020 încoace, informează AFP, potrivit agerpres.

„Nu mă îndoiesc că sângele acestui mare martir va fi răzbunat”, a declarat Raissi la televiziunea iraniană de stat.


Citeşte şi: Hillary Clinton A APROBAT diseminarea în presă a acuzațiilor privind aşa-zisele legături ale lui Trump cu Rusia – Black News

Potrivit unor surse oficiale, colonelul Sayyad Khodai a fost ucis cu focuri de arme de doi motociclişti, în estul capitalei iraniene.

Acest militar este persoana cea mai importantă a cărei moarte în Iran a fost anunţată de Teheran după cea a lui Mohsen Fakhrizadeh, specialist în fizică nucleară. Acesta a fost ucis în noiembrie 2020 lângă capitala iraniană într-un atac împotriva convoiului său, atac imputat de Iran Israelului.

„Nu există nicio îndoială că mâna aroganţei mondiale poate fi văzută în această crimă”, a spus Raissi, expresie care face referire la SUA şi aliaţii lor, în frazeologia oficială a Republicii Islamice. „Insist asupra urmăririi serioase (a criminalului) de către responsabili ai securităţii”, a adăugat Raissi, care urmează să se deplaseze în Oman, în Golf, pentru o vizită oficială la invitaţia sultanului Haitham.

Potrivit televiziunii iraniene, „ceremonia de rămas bun” faţă de colonel va avea loc la orele 17:00 (12:30 GMT) la Teheran.

Gardienii Revoluţiei l-au prezentat pe Sayyad Khodai drept un „apărător al sanctuarului” şi au denunţat un „act terorist”. Acest termen desemnează orice persoană care lucrează pentru Republica Islamică în Siria şi în Irak, două ţări care găzduiesc locuri de cult şiit şi unde Iranul afirmă că este prezent prin intermediul a ceea ce el prezintă drept „consilieri militari”.

Citeşte şi: Cel puţin şapte morţi după declanşarea unui incendiu pe un feribot în Filipine – Black News

„Cei care au pierdut pe câmpul de luptă în faţa apărătorilor sanctuarului îşi manifestă astfel disperarea”, a declarat Raissi, fără alte precizări.

Potrivit televiziunii iraniene, colonelul era „cunoscut” în Siria.