DISTRIBUIȚI

Iranul va răspunde prompt oricărei ameninţări la adresa securităţii sale, a declarat luni un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, după ce SUA, Israelul şi Marea Britanie au acuzat Iranul pentru atacul comis săptămâna trecută în Marea Arabiei asupra unui petrolier aparţinând unei companii deţinute de un om de afaceri israelian, relatează Reuters, potrivit agerpres.

”Republica Islamică Iran nu ezită să-şi protejeze interesele naţionale şi de securitate şi va răspunde prompt şi puternic oricărei posibile aventuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE de la Teheran, Saeed Khatibzadeh, potrivit televiziunii de stat.


Citeşte şi: Noi arestări după tentativa de lovitură de stat din Madagascar – Black News

Conform sursei citate, acelaşi purtător de cuvânt a mai transmis că ”regretă profund acuzaţiile fără fundament făcute de ministrul de externe britanic împotriva Republicii Islamice Iran, care au fost repetate de secretarul de stat al SUA în acelaşi context şi care conţin acuzaţii contradictorii, false şi provocatoare”.

Un român şi un britanic, membri ai echipajului petrolierului Mercer Street, au fost ucişi joi în urma unui atac asupra acestei nave în largul coastelor statului Oman.

Citeşte şi: ATAC terorist în Niger! 15 militari au fost ucişi şi alţi şase sunt ‘daţi dispăruţi’ – Black News

Compania căreia îi aparţine nava, Zodiac Maritime, deţinută de omul de afaceri israelian Eyal Ofer, a avansat iniţial ipoteza unui act de piraterie, dar surse americane şi europene familiare cu informările întocmite de serviciile secrete au afirmat că Iranul este principalul suspect pentru acest incident. O oficialitate americană din domeniul apărării a spus că atacul ar fi fost efectuat de o dronă, adăugând că guvernele implicate sunt în căutarea unor dovezi concludente.