DISTRIBUIȚI
PressTV

Iranul a informat Agenţia Internaţională a Energiei Atomice cu privire la faptul că urmează să instaleze în curând ”cascade” suplimentare de centriguge de tip IR-2m – interzise prin Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian – la instalaţia subterană de îmbogăţire a uraniului de la Natanz, a anunţat vineri AIEA statele membre, într-un raport, la care Reuters scrie că a avut acces, scrie agerpres.

”Iranul a informat Agenţia că exploatantul uzinei de îmbogăţire a combustibilului (FEP) de la Natannz intenţionează să înceapă instalarrea a trei cascade de centrifuge de tip IR-2m la FEP”, se arată în raport.


Citește și : Profesorul anului predă într-o școală din India. El a fost premiat cu un milion de dolari

Aceste cascade se adaugă unui prim ansamblu de centrifuge de acest tip, folosit deja la îmbogăţirea uraniului în această instalaţie, precizează AIEA.

În cadrul acordului cu privire la programul său nuclear – din care Iranul s-a dezangajat treptat ca represalii faţă de retragerea Statelor Unite de către Trump din pact şi impunerea unor sanţciuni economice dure -, în instalaţiile subterane de la Natanz pot fi instalate numai centrifuge de tip IR-1, de prima generaţie, mai puţin puternice.

Teheranul este autorizat prin acord să folosească numai acest tip de centrifuge – IR-1 – pentru a îmbogăţi uraniu.

În funcţie de nivelul îmbogăţirii, uraniul poate fi folosit în domeniul civil – în producţia de electricitate – sau în domeniul militar – în dezvoltarea armamentului nuclear.

Citește și : Norvegia pune la bătaie trei vaccinuri în combaterea pandemiei de coronavirus

 

Prin faptul că a decis să continue să încalce Acordul de la Viena, în pofida profilării unei noi administraţii la Washington, Iranul exercită presiuni asupra preşedintelui ales american Joe Biden, care urmează să preia puterea în ianuarie.

Joe Biden a anunţat că va readuce Statele Unite în cadrul Acordului de la Viena, dacă Iranul revine, la rândul său, la respectarea deplină a acestuia.