DISTRIBUIȚI
Facebook

Iranul a declarat – duminică – că nu-şi va suspenda programul nuclear până când SUA nu îşi vor ridica sancţiunile economice, la două zile după a şaptea rundă de negocieri pentru salvarea acordului nuclear din 2015, care s-a încheiat fără rezultat, relatează agenţia de presă EFE, potrivit agerpres

„Până când nu este clar definit modul în care vor fi eliminate sancţiunile şi până când acest lucru nu este transpus în practică într-o formă corespunzătoare, nu se poate aştepta ca Republica islamică Iran să-şi înceteze măsurile nucleare pe care le-a luat ca reacţie la sancţiuni”, se menţionează într-un comunicat al Ministerului iranian de Externe.


Citește și : Turcia riscă sancţiuni europene drastice în cazul lui Osman Kavala

Absenţa voinţei americane de a ridica toate sancţiunile luate împotriva Iranului reprezintă principalul obstacol în calea relansării acordului încheiat în 2015 privind programul nuclear al Teheranului, a declarat duminică un înalt diplomat iranian, citat de mai multe mass-media iraniene, potrivit Reuters.

Discuţiile indirecte între SUA şi Iran pentru salvarea acordului nuclear au fost întrerupte vineri şi se vor relua săptămâna viitoare.

„Este evident că reticenţa Washingtonului de a renunţa la sancţiuni este principalul obstacol în derularea discuţiilor”, a spus diplomatul iranian, a cărui identitate nu a fost dezvăluită.

„Credem că un acord este posibil dacă guvernul SUA încetează să mai exercite această presiune maximă, iar europenii dau dovadă de flexibilitate şi de voinţă politică în discuţii”, a afirmat acesta.

Citește și : Preşedintele Botswanei spune că diplomaţii străini au venit infectaţi cu Omicron din Europa

Amânate în iunie ca urmare a alegerilor prezidenţiale iraniene care l-au adus la putere pe ultraconservatorul Ebrahim Raisi, discuţiile au început în aprilie pentru a readuce Statele Unite şi Iranul în acordul din 2015 şi au fost reluate la începutul acestei săptămâni la Viena.

Puterile occidentale reiterează că timpul presează pentru relansarea Planului comun de acţiune cuprinzător (JCPOA) din care fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA în 2018, reintroducând sancţiunile împotriva Iranului. Ca reacţie, Teheranul şi-a reluat de atunci activităţile de îmbogăţire a uraniului, renunţând treptat să respecte angajamentele asumate în cadrul acestui pact.