DISTRIBUIȚI

Miniştrii de externe ai Iranului şi Rusiei au respins marţi o încercare a Statelor Unite vizând acordul nuclear din 2015 pentru a extinde un embargou internaţional împotriva Teheranului asupra vânzărilor de arme, a informat agenţia oficială de presă IRNA, preluată de Xinhua, scrie agerpres.

Într-o convorbire telefonică, Mohammad Javad Zarif şi Serghei Lavrov au discutat despre ultimele evoluţii regionale, precum şi noul plan al SUA privind acordul nuclear, Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA).


Citește și : Italia mizează pe măşti distribuite masiv şi pe o aplicaţie de telefon, după relaxarea restricţiilor

„Zarif şi Lavrov au respins noul plan al SUA pentru JCPOA ca fiind impracticabil şi iluzoriu”, notează IRNA.

În 2018, preşedintele american Donald Trump a retras unilateral Statele Unite din acordul nuclear şi a reimpus sancţiuni financiare şi energetice Iranului sub „presiune maximă” pentru a obţine un nou acord nuclear.

Duminică, presa occidentală a relatat că secretarul de stat american Mike Pompeo „şi-ar fi însărcinat echipa să vină cu argumente juridice cu privire la modul în care Statele Unite sunt încă parte a acordului nuclear”, pentru a utiliza pârghiile Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite în vederea extinderii embargoului asupra armelor împotriva Iranului, care expiră în şase luni.

Citește și : Negocierile UE-Marea Britanie pe tema unui acord comercial post-Brexit,’în impas’