DISTRIBUIȚI
Al Jazeera

Iranul şi organizaţia şiită Hezbollah intenţionează să îşi mute bazele din sudul Siriei în nord, a afirmat luni Yossi Cohen, şeful serviciului israelian de spionaj Mossad, citat de DPA, potrivit agerpres.

Agenţia reaminteşte că Israelul a lansat de mai multe ori lovituri aeriene împotriva unor ţinte iraniene din Siria, în timpul războiului civil din această ţară.


Citește și: Întâlnirea dintre Kim și Trump a fost ‘istorică’ şi ‘extraordinară’

„Nu dorim un conflict cu Siria, dar nu putem permite să devină o arenă din care să ne atace forţele iraniene”, a declarat Cohen într-o conferinţă de presă la Herzliya. „Nu putem permite ca Siria să devină o bază logistică pentru transferul armamentului către Hezbollah, în Liban”, a adăugat el.

„Israelul a acţionat în ultimii patru ani, deschis şi în secret (…) pentru a împiedica instalarea în Siria unor forţe şi arme de precizie suplimentare”, a arătat şeful spionajului israelian.

„Datorită acestor măsuri hotărâte, cred că iranienii vor ajunge în cele din urmă la concluzia că nu merită efortul”, a apreciat Cohen. El a menţionat că serviciul pe care îl conduce „a identificat o schimbare de orientare”: în contextul acţiunilor israeliene de combatere a forţelor iraniene şi ale Hezbollah din Siria, acestea „doresc să îşi mute unele baze în nordul Siriei, unde cred în mod eronat că ne va fi greu să ajungem”.

Vezi și: Avion PRĂBUȘIT în Texas: 10 oameni și-au pierdut viața! – FOTO/VIDEO

De asemenea, potrivit directorului Mossad, Iranul şi Hezbollah îşi concentrează eforturile în estul Siriei.

Israelul nu a comentat loviturile aeriene de noaptea trecută, din Siria. Organizaţia neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul la Londra, a afirmat luni că a fost vorba de atacuri israeliene care s-au soldat cu 15 morţi, dintre care şase civili şi nouă luptători din miliţiile loiale guvernului de la Damasc.