DISTRIBUIȚI

Iranul şi Arabia Saudită, naţiuni rivale, au înregistrat „progrese consistente” în negocierile pe tema securităţii în zona Golfului Persic, afirmă un oficial de rang înalt de la Teheran, citat de Agenţia France-Presse şi de postul France Info, informează mediafax.

„Se înregistrează progrese consistente pe tema securităţii în zona Golfului Persic”, a declarat Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, citat de agenţia oficială IRNA.


Citește și : UE spune că riscurile pentru libertatea presei persistă în Polonia

Iranul, un stat majoritar şiit, şi Arabia Saudită, o naţiune cu populaţie preponderent sunnită, au poziţii adverse în numeroase probleme, dar au iniţiat din aprilie negocieri pe tema îmbunătăţirii relaţiilor.

Deşi negocierile au fost lansate de fostul preşedinte moderat Hassan Rouhani, au continuat după instalarea în funcţie a noului preşedinte iranian, ultraconservatorul Ebrahim Raisi.

Citește și : Acuzat de tentativă de VIOL, un indian este obligat acum să spele şi să calce rufele tuturor femeilor din satul său

„Negocierile se derulează bine”, a precizat Saeed Khatibzadeh, aflat în oraşul american New York, pentru reuniunea Adunării Generale ONU. Oficialul iranian a îndemnat toate ţările care au probleme regionale să le gestioneze împreună, fără interferenţe regionale.

Regele saudit Salman bin Abdulaziz Al Saud a exprimat, miercuri, speranţa că negocierile cu Iranul vor conduce la „rezultate tangibile care să faciliteze construirea încrederii şi reluarea cooperării bilaterale”.