DISTRIBUIȚI

Iranul şi-a îmbunătăţit cooperarea cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat vineri directorul general interimar al AIEA, Cornel Feruţă, în contextul în care sunt tot mai multe voci care îi solicită Teheranului să prezinte integral conţinutul programului său nuclear, potrivit Reuters şi dpa, scrie agerpres.

La începutul lunii septembrie, Feruţă avertizase Teheranul că ”timpul este esenţial” pentru a clarifica dacă Iranul a oferit o imagine completă asupra activităţilor sale nucleare.


Citește și : Departamentul Apărării al SUA nu a ascultat conversația telefonică între Trump și Zelenski

Inspectorii AIEA au descoperit material nuclear nejustificat într-un depozit secret din Turquzabad, în apropiere de Teheran, potrivit premierului israelian Benjamin Netanyahu, care în 2018 a alertat AIEA în legătură cu această locaţie.

Cornel Feruţă a spus vineri că din câte se pare Iranul înţelesese acest mesaj.

”În ultimele câteva săptămâni, avem un dialog extrem de activ cu Iranul atât la nivel tehnic, cât şi la nivel superior”, a afirmat el.

Reprezentantul AIEA a avertizat, totuşi, că deşi oficialităţile iraniene discută despre subiectele deschise într-o manieră substanţială, problemele nu au fost rezolvate. ”Dar este un pas în direcţia corectă”, a accentuat Feruţă, care a adăugat că progresele înregistrate sunt rezultatul întâlnirilor cu diverşi demnitari iranieni de rang înalt în ultimele săptămâni.

În acelaşi timp, potrivit Reuters, Iranul continuă să încalce restricţiile prevăzute de acordul internaţional din 2015 privind programul său nuclear. Acest pact, semnat între Teheran şi marile puteri, printre care SUA, a fost denunţat în mai 2018 de preşedintele american Donald Trump. De atunci, Washingtonul a reintrodus sancţiuni economice contra Iranului, în numele unei politici de ”presiune maximală” ce are drept scop constrângerea Teheranului să negocieze un nou acord.

Citește și : Pence: Hunter și Joe Biden trebuie investigați de autoritățile din China și Ucraina

Acordul din 2015 nu autorizează Teheranul să producă uraniu îmbogăţit decât cu centrifuge de primă generaţie (IR-1). Instalarea centrifugelor în cascadă permite accelerarea procesului de îmbogăţire.

La 7 septembrie, Iranul a anunţat instalarea unor centrifuge avansate înainte de a-şi creşte stocul său de uraniu îmbogăţit, care din iulie depăşeşte limita (300 kg) fixată de acordul de la Viena din 2015.