DISTRIBUIȚI

Iranul va continua să vândă petrol şi va încălca sancţiunile reinstituite de Statele Unite pentru sectorul energetic şi cel bancar, a informat preşedintele iranian, Hassan Rouhani, într-o întâlnire cu economişti televizată în direct, scrie Reuters, potrivit news.ro.

„America a dorit ca vânzările de petrol ale Iranului să ajungă la zero … dar vom continua să ne vindem petrolul … vom încălca sancţiunile”, a declarat Rouhani.


Citeşte şi: China promite deschiderea pieţei şi tarife reduse

„Astăzi, duşmanul ţinteşte economia noastră … principala ţintă a sancţiunilor este poporul nostru”, a adăugat el.

„Este un război economic împotriva Iranului dar … America ar trebui să înveţe că nu poate folosi limbajul forţei împotriva Iranului … Suntem pregătiţi să rezistăm la orice presiune”, a precizat Rouhani.

Administraţia Trump a reinstituit toate sancţiunile eliminate prin acordul nuclear din 2015, care vizau atât Iranul cât şi ţările care aveau relaţii comerciale cu această ţară. Sancţiunile vizează exporturile de petrol, transportul şi băncile, sectoare esenţiale ale economiei iraniene.

Citeşte şi: Trump scuteşte Coreea de Sud de la embargoul impus petrolului iranian

Mii de iranieni care scandau „moarte Americii” au mărşăluit pe străzile oraşelor din Iran sâmbătă, respingând cererile pentru negocieri.

Washingtonul a reimpus sancţiunile după ce Trump a retras SUA în mai dintr-un acord semnat în 2015 care a avut ca scop limitarea capacităţilor nucleare ale Iranului.

Citeşte şi: Sancţiunile americane împotriva Iranului au intrat în vigoare

Din acordul din 2015 mai fac parte Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia şi China, ele respectând în continuare tratatul şi informând că vor crea o nouă metodă de plată pentru a continua comerţul cu Iranul şi să evite sancţiunile Statelor Unite.

Trump argumentează că termenii acordului sunt inacceptabili şi că nu au oprit Iranul din a-şi dezvolta un program nuclear şi să intervină în ţările vecine, precum Siria sau Yemen. Iranul l-a acuzat pe Trump că a creat un „război psihologic”.