DISTRIBUIȚI
captura YouTube

Iranul a salutat luni decizia guvernului irakian de a desfăşura trupe într-o zonă frontalieră a Kurdistanului irakian, regiune autonomă unde au baza opozanţi kurzi iranieni, transmite AFP, potrivit agerpres.

Iranul denunţă atacuri împotriva teritoriului său purtate, conform Teheranului, de grupări infiltrate din Irak.


Citeşte şi: SUA şi Rusia dispun de modalităţi pentru a gestiona riscurile nucleare – Black News

‘Am aflat că guvernul irakian a decis să desfăşoare forţe la frontiera comună cu regiunea Kurdistanului irakian, şi sperăm că acest lucru se va produce (…) Salutăm această decizie’, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanani, în conferinţa sa de presă săptămânală.

Irakul anunţase la 23 noiembrie că lucrează la o ‘redesfăşurare’ de forţe de-a lungul frontierei cu Iranul, după bombardamente repetate ale acestuia împotriva unor grupări armate ale opozanţilor kurzi iranieni instalaţi în Kurdistanul irakian.

Autorităţile acestei regiuni au anunţat că ‘întăririle militare’ desfăşurate la graniţă sunt peshmerga, forţele militare din această zonă, în special cele care depind de paza de frontieră federală de la Bagdad.

Autorităţile au promis că aceste proceduri de securitate la frontieră vor fi puse în aplicare ‘într-un viitor apropiat’.

Citeşte şi: Kazahstanul vrea să naţionalizeze întreprinderile energetice aflate în dificultate

Teheranul acuză opoziţia kurdă iraniană instalată în ţara vecină că încurajează manifestaţiile declanşate în Iran de decesul tinerei kurde iraniene Mahsa Amini, la 16 septembrie, după arestarea sa de către poliţia moralităţii pentru că încălcase codul vestimentar strict al Republicii Islamice.

Potrivit lui Kanani, desfăşurarea viitoare a forţelor irakiene se înscrie în cadrul ‘promisiunilor Bagdadului de a securiza frontierele comune’ cu Iranul.