DISTRIBUIȚI
CNN.com

Iranul a respins „categoric” joi afirmaţiile ambasadoarei americane la ONU, Nikki Haley, asupra originii iraniene a unei rachete lansate de rebelii houthi din Yemen asupra Arabiei Saudite, numindu-le „presupuse dovezi fabricate”, transmite AFP, conform agerpres .

Din nou, Nikki Haley acuză Iranul că a furnizat racheta lansată spre Arabia Saudită pe 4 noiembrie, „o acuzaţie pe care o respingem categoric ca nefondată, iresponsabilă, provocatoare şi distructivă”, se arată într-un comunicat al misiunii iraniene la ONU.


„Presupusele” sale „dovezi, difuzate public astăzi, sunt tot atât de fabricate precum celelalte prezentate anterior, cu alte ocazii”, relevă comunicatul de joi.

Cu puţin timp înainte, tot joi, într-o conferinţă de presă la Washington, Nikki Haley a afirmat că racheta lansată din Yemen asupra Arabiei Saudite de către rebelii houthi, în noiembrie, a fost „fabricată în Iran şi trimisă rebelilor houthi din Yemen”. „Aceasta a fost apoi trasă spre un aeroport civil şi ar fi putut ucide sute de civili nevinovaţi în Arabia Saudită”, a adăugat Haley.

Guvernul american „îşi petrece timpul înşelând publicul cu probleme” destinate să servească agendei sale politice, a replicat misiunea iraniană la Naţiunile Unite.

„Iranul nu a furnizat rachete Yemenului. (…) Aceste acuzaţii încearcă de asemenea să acopere crimele de război ale Arabiei Saudite în Yemen, cu complicitate americană”, mai denunţă misiunea diplomatică menţionată.

Într-un recent raport referitor la tirurile de rachete ale rebelilor houthi spre Arabia Saudită, ONU arată că a inspectat resturi de componente care ar conduce la ideea că au fost fabricate în Iran, însă precizează că nu a fost în măsură să identifice furnizorul de rachete sau eventualii intermediari şi îşi va continua ancheta în acest caz.