DISTRIBUIȚI
ABC

Iranul a denunţat miercuri acuzaţiile „provocatoare şi iresponsabile” ale SUA, care au declarat că Teheranul a jucat un rol în atacurile împotriva reprezentanţelor americane în Irak, informează AFP, potrivit agerpres.

Marţi, Casa Albă a acuzat Teheranul pentru „atacuri în special împotriva consulatului SUA la Basra şi contra complexului care găzduieşte Ambasada americană la Bagdad”, întreprinse în ultimele zile.


Citește și : Merkel condamnă atacurile xenofobe şi saluturile naziste ale extremiştilor de dreapta

Basra, mare oraş din sudul Irakului ce se învecinează cu Iranul, a fost săptămâna trecută scena unei mişcări de protest împotriva corupţiei şi caracterului vetust al serviciilor publice, iar 12 manifestanţi au fost ucişi. Consulatul Iranului a fost de asemenea incendiat de manifestanţi.

Patru rachete au căzut sâmbătă peste o incintă a aeroportului din Basra, potrivit unor surse din cadrul forţelor de securitate. Consulatul american se află în acelaşi sector cu aeroportul. Vineri, trei rachete au fost trase asupra „zonei verzi” a Bagdadului, unde îşi au sediul autorităţile irakiene şi Ambasada americană, însă fără a face victime. În ambele cazuri, tirurile de rachete nu au fost revendicate.

„Iranul nu a făcut nimic pentru a opri aceste atacuri întreprinse de cei (…) pe care îi susţine această ţară prin fonduri, antrenamente şi arme”, a acuzat executivul american într-un comunicat.

Miliţii pro-Iran sunt implantate în provincia Basra, precum şi în alte numeroase alte regiuni irakiene dominate de şiiţi.

Declaraţiile americane sunt „stupefiante, provocatoare şi iresponsabile”, a denunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Bahram Ghassemi, citat de agenţia de presă Isna. „America ar trebui să ştie că arătând, în mod eronat, cu degetul, ea nu va reuşi să ascundă consecinţele politici sale, care este rea, inutilă şi destabilizatoare pentru regiune”, a adăugat el, concluzionând că „publicarea unui asemenea comunicat subminează credibilitatea SUA”.

Citește și : Budapesta va contesta decizia Parlamentului European de lansare a unei proceduri punitive împotriva Ungariei

Guvernul irakian, devenit apropiat al Iranului după prăbuşirea regimului lui Saddam Hussein în 2003, este de asemenea un aliat important al SUA, în special în lupta împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI). După venirea la puterea a lui Donald Trump, în 2017, Teheranul este în colimatorul Washingtonului, care îl acuză că încearcă să destabilizeze Orientul Mijlociu (OM).