DISTRIBUIȚI
Facebook

Iranul îşi respectă angajamentele asumate prin acordul nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri şi nu obstrucţionează inspecţiile internaţionale, potrivit raportului trimestrial dat publicităţii joi de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), în contextul ameninţărilor preşedintelui american Donald Trump că va denunţa acest document în luna mai, transmit AFP şi dpa.

În raportul său, agenţia ONU, responsabilă cu monitorizarea componentei tehnice a acordului, atestă că Iranul nu a îmbogăţit uraniu la nivele interzise şi nici nu a constituit stocuri ilegale de uraniu slab îmbogăţit sau de apă grea, conform agerpres.


Documentul mai menţionează că Teheranul a informat AIEA în luna ianuarie despre intenţia sa de a pune la punct ‘în viitor mijloace de propulsie navală nucleare’, agenţia precizând că a solicitat informaţii suplimentare despre acest subiect.

Citește și : Turcia : Principalul partid prokurd cere oprirea ofensivei împotriva YPG în Afrin

Acordul, încheiat în iulie 2015, sub preşedinţia lui Barack Obama, între Iran şi marile puteri (SUA, China, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Germania), limitează strict activităţile nucleare ale Teheranului pentru a garanta caracterul lor paşnic.

După accederea lui Donald Trump la Casa Albă, SUA agită constant ameninţarea restabilirii sancţiunilor ridicate Teheranului în baza acordului, o decizie care ar însemna sfârşitul de facto al înţelegerii şi care a fost dezaprobată de ceilalţi semnatari.