DISTRIBUIȚI
United Nations University

Iranul vrea ca menţinerea acordului în dosarul nuclear să fie confirmată ”cât mai rapid posibil” şi ”nu poate aştepta la nesfârşit”, a declarat vineri, la Vilnius, vicepreşedinta iraniană Masoumeh Ebtekar, relatează AFP, potrivit news.ro .

Ea a confirmat faptul că ”lucrări pregătitoare” în vederea reluării îmbogăţirii uraniului sunt în curs, în cazul în care acordul devine caduc.


Citește și : Europenii refuză reintegrarea Rusiei în G7

Menţinerea Acordului de la Viena din 2015 cu marile puteri, după retragerea Statelor Unite, luna trecută, ar trebui să fie asigurată ”cât mai curând posibil, pentru că Iranul nu poate să aştepte la nesfârşit”, a declarat Ebtekar într-un interviu pentru AFP, răspunzând la o întrebare despre termenul acordat de Teheran puterilor europene, Rusiei şi Chinei să salveze acordul.

”Noi am fost un jucător onest în ceea ce priveşte aceste angajamente, am făcut totul şi ne-am arătat bunele intenţii”, a declarat vicepreşedinta iraniană, însărcinată cu situaţia femeilor şi familiei, care este de formare om de ştiinţă.

Însă ”ne aflăm într-o regiune foarte volatilă. Trebuie să fim capabili să ne protejăm economia, ţara (…). Ne-am exprimat voinţa să mergem înainte, dar cu condiţiile noastre, să mergem înainte cu JCPOA (acronimul oficial a acordului)”, a adăugat ea.

Ea a reiterat că liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a dispus să se efectueze lucrări pregătitoare, pentru ca Iranul să fie pregătit ”să îmbogăţească uraniu pe viitor”.

”Aceste pregătiri sunt în curs, torul în cadrul JCPOA”, a declarat vicepreşedinta, care a participat la Vilnius la Forumul Mondial al Femeilor Lideri Politici (WPL Global Forum).

Uraniul îmbogăţit poate să fie folosit drept combustibil în vederea producerii de electricitate, iar într-o concentraâie ridicată la fabricarea bombelor atomice.

Citește și : Siria: Cel puţin 51 de civili au fost uciși în raiduri atribuite aviaţiei Rusiei (OSDO)

Iranul a subliniat mereu că programul său nuclear are un scop exclusiv paşnic şi civil, contrar acuzaţiilor Statelor Unite şi Israelului.

Acordul de la Viena, care vizează să excludă orice dimensiune militară a programului nuclear iranian, a fost fragilizat de hotărârea preşedintelui american Donald Trump, pe 8 mai, de a retrage Statele Unite din acest text, încheiat după mai mulţi ani de maraton diplomatic.