DISTRIBUIȚI
Middle East Eye

Iranul respinge ideea instituirii de către Turcia a unor posturi militare în Siria, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Abbas Mousavi, subliniind că integritatea acestui aliat regional cheie al Teheranului trebuie să fie respectată, anunță și agerpres.

‘Suntem împotriva înfiinţării de către Ankara a unor posturi militare în Siria… Problemele trebuie să fie rezolvate prin mijloace diplomatice. Integritatea Siriei trebuie respectată’, a insistat reprezentantul diplomaţiei iraniene într-o conferinţă de presă transmisă în direct de către televiziune de stat de la Teheran.


Citește și: Șapte morți în revoltele din Chile! Președintele declară țara în RĂZBOI

Turcia a acceptat joi în cadrul negocierilor cu vicepreşedintele american Mike Pence să instituie un armistiţiu de cinci zile în cadrul ofensivei sale în nord-estul Siriei pentru a lăsa timp combatanţilor kurzi să se retragă din regiunea unde Ankara susţine că doreşte să instaleze o ‘zonă de securitate’ în sectorul de frontieră cu Siria.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că Ankara îşi va continua ofensiva în nord-estul Siriei pentru ‘a zdrobi capetele teroriştilor’ dacă acordul cu Washingtonul privind retragerea combatanţilor kurzi din regiune nu va fi pus complet în aplicare.

Citește și: Berlinul critică dur Ankara: Ofensiva turcă din nordul Siriei încalcă dreptul internaţional

Aliat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, Iranul a propus ca guvernul de Damasc, kurzii sirieni şi Turcia să se aşeze la masa negocierilor pentru a discuta despre securitatea de-a lungul graniţei turco-siriene în urma incursiunii militare a Turciei în nordul Siriei împotriva kurzilor sirieni.