DISTRIBUIȚI
WPSD

Iranul a denunţat ca „nelegitime” eforturile SUA pentru prelungirea embargoului asupra armelor către Teheran, instituit de Consiliul de Securitate al ONU, a declarat luni un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, citat de Reuters, potrivit agerpres.

„Iranul nu încearcă să se retragă din acordul nuclear încheiat în 2015 cu cele şase puteri… Decizia Americii este unilaterală şi reacţia noastră va fi proporţională”, a declarat Abbas Mousavi într-o conferinţă de presă televizată.


Citeşte şi: Trump este optimist: ‘Vom avea un vaccin până la sfârşitul acestui an’

SUA şi-au exprimat speranţa joi că, totuşi, Consiliul de Securitate al ONU va prelungi embargoul asupra armelor instituit la adresa Iranului înainte de expirarea acestuia în octombrie.

Administraţia preşedintelui Donald Trump a adoptat o linie mai dură în cadrul ONU în ceea ce priveşte intenţia sa de a extinde şi înăspri embargoul asupra Iranului.

Washingtonul a ameninţat să declanşeze revenirea tuturor sancţiunilor Naţiunilor Unite împotriva Iranului, ca pârghie pentru a obţine sprijinul tuturor celor 15 membri ai Consiliului de Securitate pentru prelungirea embargoului ONU asupra armelor la adresa Teheranului.

„SUA nu mai sunt parte a acordului nuclear… Reacţia Iranului la măsurile ilegale ale Americii va fi fermă”, a avertizat Mousavi.

Citeşte şi: Jair Bolsonaro îi îndeamnă pe brazilieni să NU respecte măsurile de izolare

Donald Trump a retras SUA în 2018 din acordul nuclear cu Iranul şi a reinstituit unilateral o parte din sancţiuni împotriva Teheranului, paralizându-i economia, notează Reuters.

În virtutea acordului, Iranul acceptase să-şi suspende activităţile nucleare sensibile în schimbul unei relaxări treptate a sancţiunilor.

Iranul, care neagă că programul său nuclear vizează fabricarea bombei atomice, şi-a anulat gradual angajamentele în cadrul acestui acord după retragerea SUA din pact, susţinând că acţiunile Washingtonului justifică o astfel de evoluţie.