DISTRIBUIȚI
NYPost

Iranul, un stat majoritar şiit, a negat sâmbătă informaţiile apărute în presă referitoare la prezenţa pe teritoriul său a unui lider al reţelei teroriste sunnite Al-Qaida, care ar fi fost ucis în august , potrivit mediafax.

Statele Unite şi Israelul „încearcă transferarea responsabilităţilor pentru acţiunile criminale comise de Al-Qaida şi de alte grupuri teroriste din regiune, vor să facă legături cu Iranul prin transmiterea în presă a unor informaţii inventate”, a reacţionat Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Iran, conform agenţiilor de presă internaţionale, citate de cotidianul Times of Israel.


Citește și : Google, amendată în Turcia cu 25 milioane de dolari pentru abuz de publicitate online

Iranul, un stat majoritar şiit, argumentează că pe teritoriul său nu sunt membri ai reţelei teroriste sunnite Al-Qaida.

Washingtonul a acuzat în mai multe rânduri Teheranul că le oferă protecţie unor membri Al-Qaida.

Cotidianul The New York Times a relatat vineri că Abdullah Ahmed Abdullah, alias Abu Muhammad al-Masri, considerat numărul doi în ierarhia reţelei teroriste Al-Qaida, a fost asasinat pe 7 august, la Teheran, de agenţi ai serviciilor secrete israeliene, la cererea SUA. Muhammad al-Masri era considerat potenţialul succesor al actualului lider Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri.

Citește și : Casa Albă se pregăteşte pentru un al doilea mandat al lui Donald Trump

Muhammad al-Masri era dat în urmărire de Biroul Federal de Investigaţii din SUA (FBI), pentru presupusa implicare în atentatele comise în anul 1998 la ambasadele SUA din Kenya şi Tanzania, soldate cu 224 de morţi.

Asasinatul din Teheran nu a fost recunoscut public de Statele Unite, Israel, Iran ori Al-Qaida.