DISTRIBUIȚI
afp

Iranul apreciază eforturile Arabiei Saudite pentru eliberarea unui petrolier care a ancorat în luna mai în portul saudit Jeddah din cauza unor probleme tehnice, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Abbas Mousavi, citat de agenţia Fars, relatează Reuters, potrivit agerpres.

„Iranul apreciază eforturile autorităţilor din Arabia Saudită, Elveţia şi Oman pentru a asigura revenirea în siguranţă a petrolierului iranian Happiness 1”, a spus Abbas Mousavi.


Citește și : Cel puţin şapte morţi în atacuri în nord-vestul Pakistanului

Mass-media iraniană au anunţat la începutul lunii iulie că Arabia Saudită – rivalul regional al Iranului – nu permite navei să plece din postul Jeddah din cauza unui litigiu privind plata costurilor de reparaţii.

Teheranul a anunţat duminică „eliberarea” în ajun de către Arabia Saudită a unui petrolier iranian reţinut în aprilie din cauza unei probleme tehnice, notează AFP.

Vasul Happiness 1 „a fost eliberat în urma negocierilor şi se îndreaptă către Golful Persic”, a afirmat ministrul iranian al transporturilor, Mohammad Eslami, citat de agenţia oficială de presă Irna.

Agenţia oficială a Ministerul iranian al Petrolului a explicat că petrolierul iranian a fost constrâns să oprească pentru reparaţii în portul Jeddah din vestul Arabiei Saudite după o „pană de motor” în Marea Roşie.

Iranul şi Arabia Saudită, state vecine separate de apele Golfului, sunt angajate într-un război pentru influenţa regională şi au rupt relaţiile diplomatice în urmă cu peste trei ani.

Citește și : Membrii echipajului petrolierului britanic capturat în Strâmtoarea Ormuz sunt în siguranță (oficial iranian)