DISTRIBUIȚI
United States Hypocrisy

Mii de iranieni s-au adunat sâmbătă în faţa fostei ambasade a SUA, din centrul Teheranului, pentru a-l avertiza pe preşedintele Donald Trump că, la fel ca în 1979, nu vor ceda ameninţărilor şi sancţiunilor, informează EFE. 

„Calmează-te şi taci, Trump” sau „În iad cu tine”, se putea citi pe două pancarte, pe prima fiind desenată gura preşedintelui american şi pe a doua, capul lui Trump apropiindu-se de un cazan în flăcări. În afara acestor sloganuri şi ale lozincilor „clasice” de tipul „Moarte Americii, moarte Israelului”, participanţii, în marea lor majoritate studenţi, au afişat caricaturi şi păpuşi cu chipul lui Trump.


Alţi studenţi afişau pancarte cu care avertizau că noile generaţii sunt la fel de combative precum studenţii care în urmă cu 38 de ani, în 1979, au luat cu asalt ambasada americană din Teheran timp de 444 de zile şi au ţinut ostatici circa 50 de diplomaţi americani, ceea ce a dus la ruperea relaţiilor diplomatice dintre SUA şi Iran. Criza ostaticilor, eveniment marcant al Revoluţiei Islamice, l-a făcut pe preşedintele american de la acea vreme, Jimmy Carter, să aplice sancţiuni economice Iranului, precum blocarea importurilor de ţiţei şi îngheţarea conturilor iraniene pe teritoriul american.

La aproape patru decenii de atunci, Trump a impus mai multe serii de sancţiuni din cauza programului nuclear al Teheranului şi a autorizat sancţionarea Gardienilor Revoluţiei, forţa de elită a regimului.

„Toate guvernele confirmă că preşedintele american este un individ nebun care îi împinge şi pe alţii pe calea sinuciderii”, s-a adresat mulţimii Ali Shamkhani, secretar al Consiliului Suprem de Securitate Naţională, citat de media de stat. „Politicile lui Trump împotriva cetăţenilor Iranului i-au scos astăzi în stradă” pe iranieni, a adăugat Shankhani, citat de Reuters.

În semn de sfidare, o rachetă balistică Ghadr cu o rază de acţiune de 2.000 de kilometri a fost expusă în apropierea fostei ambasade americane la Teheran, devenită între timp centru cultural, a relatat agenţia Tasnim. „Dacă America îşi închipuie că Iranul va renunţa la puterea sa armată, atunci acesta este un vis copilăresc”, a declarat generalul de brigadă Hossein Salami, comandant adjunct al Gardienilor Revoluţiei.