DISTRIBUIȚI
AFP

Iranul a recomandat cetăţenilor săi, în special academicienilor şi oamenilor de ştiinţă, să evite să călătorească în Statele Unite din cauza „arestărilor arbitrare” de iranieni în această ţară, transmite EFE, potrivit agerpres.

Ministerul de Externe de la Teheran le-a cerut cetăţenilor iranieni să nu se deplaseze chiar dacă sunt invitaţi la conferinţe, potrivit unui comunicat difuzat miercuri de presa oficială iraniană, în care sunt denunţate „motivaţiile politice şi reglementările opresive şi unilaterale” ale Washingtonului faţă de iranieni, precum şi „arestarea arbitrară” şi detenţiile în „condiţii inumane”.


Citește și : Pentagonul SUSPENDĂ antrenamentul tuturor militarilor saudiţi

Comunicatul vine la puţine zile după ce Iranul şi SUA au efectuat un schimb de prizonieri: omul de ştiinţă iranian Massoud Soleimani în schimbul cercetătorului american Xiyue Wang.

Soleimani, specialist în celule mamă, a fost reţinut anul trecut în SUA pentru încercarea de a exporta material biologic, în timp ce Wang a fost arestat în 2016 în Iran pentru spionaj.

Pentru iranieni, totuşi, este foarte dificil să călătorească în SUA deoarece această ţară a impus în 2017 o interdicţie migratorie cetăţenilor din mai multe state cu majoritate musulmană, între care şi Iran.

Tensiunea dintre cele două ţări este ridicată de anul trecut, de când SUA s-au retras din acordul nuclear încheiat în 2015 şi au impus din nou sancţiuni la adresa Teheranului.

Ministerul de Externe a recomandat de asemenea marţi cetăţenilor iranieni ca, în interesul securităţii personale, să-şi amâne deplasările în Franţa din cauza protestelor actuale şi a grevelor.

Citește și: Şase morţi într-un atac prelungit în New Jersey – VIDEO

Acest apel poate fi un răspuns la criticile Parisului pentru reprimarea protestelor din noiembrie din Iran în care, conform Amnesty International, au murit peste 200 de manifestanţi, notează EFE.

De asemenea, recomandarea a fost făcută după ce Franţa a atenţionat asupra călătoriilor în Iran în urma arestării în ultimele luni în această ţară a francezilor Fariba Adelkhah şi Roland Marchal.

În ciuda acestui fapt, Franţa este parte a acordului nuclear cu Iranul şi a încercat să medieze pentru reducerea tensiunilor dintre Teheran şi Washington şi salvarea acordului.