DISTRIBUIȚI
IRNA

Marina iraniană va începe vineri un exerciţiu anual într-un perimetru pornind din Golf până în Oceanul Indian, a relatat joi televiziunea de stat iraniană, citat de France Presse, scrie Agerpres.

‘Exerciţiul se va desfăşura în apele strâmtorii Ormuz, în largul coastei Makran (o regiune care cuprinde sud-estul Iranului şi Pakistanul), în Marea Oman şi în nordul Oceanului Indian pe o suprafaţă de 2 milioane de kilometri pătraţi în decurs de trei zile’, a specificat într-o intervenţie la televiziunea iraniană contraamiralul Hossein Khanzadi, comandantul şef al marinei iraniene.


Citește și : SUA vor merge înainte cu planul privind acordarea de ajutor umanitar Venezuelei, asigură Pompeo

Scopul acestor manevre la scară largă este de a ‘evalua echipamentele, de a testa armele şi de a permite trupelor să se pregătească de o luptă adevărată’, a adăugat înaltul responsabil militar, indicând fără mai multe precizări că la acest exerciţiu vor participa submarine, nave, elicoptere şi drone.

Denumite ‘Vélayat 97’, aceste manevre au loc într-o perioadă de tensiuni crescute pe care Teheranul le are, pe de o parte, cu SUA, care au o prezenţă maritimă puternică în regiune, şi pe de cealaltă parte cu Arabia Saudită, marele rival regional şi vecin al Iranului pe ţărmul sudic al Golfului.

Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), 35% din petrolul mondial tranzitează prin strâmtoarea Ormuz, singura poartă de intrare şi de ieşire din Golf pe mare.

La sfârşitul lunii noiembrie, ghidul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a pledat pentru consolidarea marinei ţării sale pentru a descuraja orice fel de atac inamic. ‘Iranul nu are intenţia de a lansa un război împotriva nimănui’, a spus el, potrivit site-lui oficial.

Citește și : Atentat cu mașină-capcană în apropierea unei baze antijihadiste în estul Siriei; cel puțin 20 de morți

Potrivit informaţiilor difuzate la începutul lunii ianuarie în presa iraniană, marina Republicii Islamice se pregăteşte să lanseze la sfârşitul lunii martie o misiune de cinci luni în Oceanul Atlantic. Aceasta ar fi cea mai lungă misiune a flotei iraniene în ultimul deceniu.