DISTRIBUIȚI
AP

Decizia anunţată marţi de Iran de a îmbogăţi uraniu la 60%, după explozia survenită în uzina de la Natanz, este „răspunsul” republicii islamice la „terorismul nuclear” al Israelului, a declarat miercuri preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, transmite AFP, potrivit agerpres.

„Ceea ce aţi făcut voi (israelienii, n.red.) se cheamă terorism nuclear, ceea ce facem noi este legal”, a susţinut şeful statului în consiliul de miniştri.


Citeşte şi: Cu milioane de oameni vaccinaţi zi de zi, apar şi efectele secundare rare – Black News

„Nu puteţi complota împotriva Iranului, comite crime împotriva Iranului. Pentru fiecare crimă, vă vom tăia mâinile, ca să înţelegeţi că nu ne puteţi împiedica (să dobândim acces la) tehnologia nucleară”, a mai spus Rouhani în discursul transmis la televiziune.

Preşedintele a adăugat că „responsabilii cu securitatea vor furniza un raport final privind cele întâmplate la Natanz, dar se pare că este vorba de o crimă sionistă”.

Rouhani a dat totodată asigurări că activităţile nucleare ale Iranului „vor rămâne exclusiv paşnice şi sub supervizarea AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică), fie că este vorba de (îmbogăţirea uraniului la) 60% sau 20%”.

Duminică, Iranul a acuzat Israelul de sabotarea sitului de la Natanz, promiţând că se va răzbuna pentru acel atac. Potrivit presei israeliene, un atac cibernetic al serviciului de informaţii israelian Mosad ar fi provocat o întrerupere a alimentării cu energie electrică, duminică, la instalaţia nucleară iraniană din Natanz.

Noua escaladare a tensiunilor vine la câteva zile după începerea, la Viena, a negocierilor pentru relansarea acordului nuclear din 2015 cu Iranul, din care Statele Unite s-au retras în 2018 şi căruia Israelul i se opune complet. Scopul tratativelor este de a determina Statele Unite să revină în acordul semnat în 2015 şi să convingă în acelaşi timp Teheranul să reia respectarea angajamentelor pe care le-a încălcat după impunerea sancţiunilor americane.

Potrivit reprezentantului permanent al Iranului la sediul AIEA de la Viena, pregătirile pentru punerea în aplicare a deciziei anunţate marţi de Teheran de a îmbogăţi uraniu la nivelul de 60% au început deja de marţi seara.

Citeşte: Parlamentul European îi cheamă la ordine pe Ursula von der Leyen Charles Michel – Black News

„Prevedem acumularea produsului (a două cascade de centrifuge folosite pentru a îmbogăţi uraniu la 60%) pentru săptămâna viitoare”, a scris pe Twitter responsabilul iranian. În Iran, săptămâna începe sâmbăta, notează AFP.

Iranul îmbogăţeşte în prezent uraniu la 20% în izotop 235, mult peste limita de 3,67% fixată prin acordul nuclear internaţional încheiat în 2025 la Viena.