DISTRIBUIȚI

Iranul va accelera îmbogăţirea uraniului după expirarea joi a unui termen limită acordat ţărilor europene pentru a preveni acest lucru, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Organizaţiei pentru Energie Atomică, Behrouz Kamalvandi, citat de agenţia de presă iraniană IRIB, relatează Reuters.

„Termenul limită al Organizaţiei pentru Energie Atomică pentru depăşirea pragului de 300 de kilograme privind producţia de uraniu îmbogăţit se va încheia mâine”, a declarat purtătorul de cuvânt al organizaţiei. „Cu încheierea acestui termen, ritmul de îmbogăţire a uraniului va creşte”, a precizat Behrouz Kamalvandi.


Iranul va întreprinde noi paşi pentru a-şi reduce angajamentele în baza acordului nuclear cu marile puteri începând cu data de 7 iulie, a declarat marţi Ali Shamkhani, secretar general al Consiliului suprem pentru securitate naţională, potrivit agenţiei de ştiri Fars, citată de Reuters şi AFP.

Potrivit France Presse, ar fi vorba despre două angajamente asumate în baza acordului internaţional privind programul său nuclear.

Shamkhani a afirmat că semnatarii europeni ai acordului nuclear nu au făcut suficient pentru a-l salva. Acordul din 2015 prevede ca Iranul să-şi reducă programul nuclear în schimbul ridicării sancţiunilor care îl vizau.

SUA s-au retras din acord anul trecut şi au impus din nou sancţiuni. Iranul susţine că intenţionează să continue să respecte acordul, dar că nu poate face acest lucru pe termen nelimitat decât dacă statele europene găsesc modalităţi de a-l proteja de sancţiunile americane.