DISTRIBUIȚI

Iranul a configurat un nou mod operaţional pentru a accelera ritmul producţiei de uraniu îmbogăţit cu 60% în uzina sa de la Natanz (centru), a informat marţi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), într-un comunicat preluat de AFP şi DPA, potrivit agerpres.

În ultimul său raport referitor la programul nuclear al Iranului, directorul general al organismului ONU, Rafael Grossi, a informat statele membre că, de acum înainte, vor fi folosite „două cascade de centrifuge” în loc de una singură ca până acum, adăugând că procesul a fost deja lansat.


Citeşte şi: Primul ministru gay din SUA a devenit părinte – Black News

Teheranul a început la jumătatea lunii aprilie să îmbogăţească uraniu la un astfel de nivel, faţă de 20% înainte de acea dată, cu mult peste limita de 3,67% stabilită prin acordul nuclear internaţional încheiat la Viena în 2015. Teheranul nu a respectat această limită, susţinând că are nevoie de o formă foarte purificată în scopuri medicale.

Pentru a fabrica o bombă, îmbogăţirea uraniului trebuie să ajungă la 90%, chiar dacă sunt necesare multe alte etape.

Iranul, care a negat întotdeauna că doreşte să se doteze cu arme nucleare, a renunţat treptat la angajamentele de a-şi limita programul nuclear în schimbul unei relaxări a sancţiunilor occidentale şi ale ONU.

Retragerea SUA în 2018, sub conducerea lui Donald Trump, a compromis acordul, în care succesorul său, Joe Biden, doreşte să revină. Discuţii indirecte, mediate de europeni, au început în aprilie la Viena. Dar diplomaţii s-au despărţit la 20 iunie fără niciun progres concret. UE a vorbit despre o posibilă reluare a negocierilor la începutul lunii septembrie, cu un nou emisar al Iranului numit de noul preşedinte Ebrahim Raisi. Acesta a declarat că sprijină eforturile de ridicare a sancţiunilor americane care sufocă economia ţării.

Citeşte şi: Un farmacist american vindea pe net certificate covid – Black News

Luni, Statele Unite au îndemnat din nou Teheranul să se întoarcă la masa negocierilor, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la o altă abatere iraniană: producţia de metal de uraniu îmbogăţit la 20%. Potrivit raportului prezentat de Grossi, Iranul a produs 200 de grame din acest compus, după ce a anunţat proiectul în luna iulie în scopuri de cercetare.

Iranul nu are „nicio nevoie credibilă de a produce metal de uraniu”, a reacţionat Departamentul de Stat american. Acesta este un subiect sensibil, deoarece acest material poate fi folosit la fabricarea de focoase nucleare.