DISTRIBUIȚI
TheHill

 Iranul intenţionează să interzică în continuare accesul femeilor la evenimentele sportive pe stadioane în pofida unui protest la nivel naţional, a declarat miercuri un oficial guvernamental, relatează dpa, potrivit agerpres.

‘În condiţiile actuale, prezenţa femeilor pe stadioane nu este recomandată’, a declarat Mahmoud Vaezi, şeful de cabinet al preşedintelui iranian, pentru agenţia de ştiri Mehr.


Citește și : Parlamentul Poloniei se autosuspendă până după alegerile din octombrie

În Iran, femeilor le este interzis să participe la meciurile de fotbal de pe stadioane de patru decenii. O femeie s-a sinucis, dându-şi foc, în semn de protest la începutul acestei săptămâni, declanşând un val de proteste în ţară.

Vaezi a declarat că, în timp ce guvernul nu are obiecţii în principiu, ‘cerinţele morale’ trebuie respectate.

Fanii bărbaţi continuă să rostească ‘insulte vulgare’ pe stadioane şi o astfel de atmosferă nu este potrivită pentru femeile islamice, a declarat Mahmoud Vaezi.

Femeia care s-a sinucis a vrut să urmărească un meci al clubului ei de fotbal preferat, Esteghlal Teheran. A încercat să intre pe stadion deghizată în bărbat, dar a fost arestată şi condamnată apoi la şase luni de închisoare pentru că a insultat un oficial. În semn de protest faţă de condamnare, tânăra de 30 de ani şi-a dat foc.

Moartea femeii a condus la proteste pe reţelele sociale împotriva poliţiei şi a sistemului judiciar din Iran.

Citește și : Miniştrii francezi sunt ameninţati cu moartea. Scrisori cu gloanţe pe adresa lui Bruno Le Maire

Căpitanul echipei naţionale de fotbal iraniene, Masoud Shojaei, a vorbit despre o ‘ruşine’.

La rândul său, jucătorul Ashkan Dejagah le-a cerut celor responsabili să-şi regândească poziţia: ‘Când vă veţi opri în cele din urmă cu astfel de lucruri? Totul are o limită’, a scris el pe Twitter.