DISTRIBUIȚI
© Reuters / WANA (West Asia News Agency) / Ali Khara

Iranul se confruntă în continuare cu primul val al epidemiei de COVID-19, a dat asigurări marţi Ministerul iranian al Sănătăţii, respingând suspiciunile legate de apariţia unui al doilea val al pandemiei, la o zi după anunţarea celui mai mare mai mare număr zilnic de decese asociate noului coronavirus, informează AFP, potrivit agerpres.

„În prezent, coronavirusul atinge un vârf în provinciile de frontieră şi în oraşele care nu l-au cunoscut în primele luni de epidemie”, a declarat Sima Sadat Lari, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătăţii, la solicitarea agenţiei de presă oficiale Irna. „Prin urmare, suntem încă în prezenţa primului val în ţară”, a adăugat ea.


Citește și: SUA opresc exportul de armament sensibil în Hong Kong

Nu este vorba despre un al doilea val epidemic: s-ar fi întâmplat aşa dacă provinciile care au înregistrat deja „un vârf semnificativ” de contaminări ar fi recenzat din nou o creştere a numărului de cazuri, a explicat Sima Sadat Lari.

Luni, aceeaşi purtătoare de cuvânt a anunţat 162 de decese asociate noului coronavirus înregistrate în ultimele 24 de ore în Iran, ţara cea mai afectată din Orientul Apropiat şi Mijlociu de la apariţia primelor cazuri pe teritoriul său, în luna februarie.

Acesta este cel mai ridicat bilanţ cotidian furnizat de către autorităţi, deşi cifrele guvernamentale sunt puse sub semnul întrebării de către experţi străini şi de către unii oficiali iranieni, care le suspectează că sunt în mare măsură subestimate.

După ce a înregistrat cel mai scăzut bilanţ zilnic la începutul lunii mai, Iranul s-a confruntat în ultimele săptămâni cu o nouă creştere a numărului de decese şi de infecţii, alimentând temerile cu privire la un al doilea val epidemic, ceea ce oficialii iranieni au negat însă în mod repetat.

Citește și: Procesul celor patru polițiști implicați în moartea lui George Floyd va începe în martie

Autorităţile iraniene nu au impus niciodată izolarea obligatorie a populaţiei, însă au anulat toate evenimentele publice, au interzis deplasările între cele 31 de provincii ale ţării şi activităţile comerciale neesenţiale în luna martie, înainte de a ridica treptat restricţiile începând din aprilie în încercarea de a revigora economia naţională.

Pe măsură ce epidemia a continuat, Iranul a dat undă verde celor mai afectate provincii ale sale – clasificate drept „roşii” pe scara de risc stabilită de autorităţi – să reimpună restricţii pentru populaţie. Este vorba despre provinciile Khuzestan, Khorasan Razavi, Kurdistan, Kermanshah, Bushehr, Azerbaidjanul de Est şi de Vest şi Hormozgan, toate situate de-a lungul graniţelor Iranului.