DISTRIBUIȚI

Iranul a făcut apel marţi la Uniunea Europeană să împiedice SUA să submineze acordul din 2015 referitor la programul său nuclear şi recunoscut pe plan internaţional, transmite agerpres .

„Principala noastră prioritate trebuie să fie salvgardarea acordului nuclear”, a declarat purtătorul de cuvânt al organizaţiei nucleare iraniene, Behrouz Kamalvandi, în cea de-a doua zi a discuţiilor dintre Teheran şi UE consacrate chestiunii nucleare şi situaţiei drepturilor omului în Iran.


Acordul semnat în iulie 2015 între Iran şi marile puteri este un model de soluţionare a conflictelor de pe plan internaţional, a adăugat purtătorul de cuvânt, citat de agenţia publică de presă iraniană IRNA.

Preşedintele american Donald Trump a pus în mod repetat sub semnul întrebării acest acord, calificându-l drept „una din cele mai proaste” tranzacţii în care s-au angajat vreodată SUA.

În contrast cu poziţia Washingtonului, UE susţine continuarea aplicării acestui acord, al cărui scop este de a împiedica Iranul să dezvolte arme nucleare, în schimbul ridicării sancţiunilor care i-au fost impuse.