DISTRIBUIȚI
CNN

Violenţe împotriva musulmanilor rohingya din Myanmar marchează ‘moartea premiului Nobel pentru Pace’, a declarat liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, acuzând-o în mod direct pe lidera birmană Aung San Suu Kyi, care a primit acest premiu în 1991, relatează AFP, conform agerpres.

‘Un guvern crud condus de o femeie crudă, care a primit premiul Nobel pentru Pace, ucide şi incendiază oameni fără protecţie, le incendiază casele şi nu există nicio reacţie reală. Apar condamnări, comunicate de presă, însă la ce serveşte, trebuie să fie luate măsuri…. Aceasta marchează moartea premiului Nobel pentru Pace’, a declarat Khamenei, într-o înregistrare video publicată pe site-ul său oficial.


Citeşte şi: Merkel critică DUR Budapesta: ‘Poziţia recalcitrantă a Ungariei este INACCEPTABILĂ’

Liderul suprem iranian a respins ideea că criza din jurul musulmanilor rohingya reprezintă un conflict religios între budişti, majoritari în Myanmar, şi musulmani, chiar dacă, în opinia sa, sunt implicaţi ‘anumiţi extremişti religioşi’. ‘Este o chestiune politică pentru că există un guvern care acţionează’, a afirmat el.

‘Guvernele musulmane trebuie să ia măsuri. Nu spunem că trebuie trimise trupe acolo. Dar trebuie să existe presiuni politice şi economice’ asupra guvernului din Myanmar pentru a opri violenţele, a adăugat liderul iranian, solicitând o reuniune a Organizaţiei Cooperării Islamice (OIC) pentru a lua măsuri împotriva guvernului birman.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească miercuri pentru a discuta despre criza etnicilor rohingya, comunitate musulmană marginalizată în Myanmar (ţară 90% budistă). Peste 370.000 de membri rohingya s-au refugiat în Bangladesh de la sfârşitul lunii august pentru a fugi de noi violenţe.