DISTRIBUIȚI

Iranul este pregătit pentru un schimb de deţinuţi cu Statele Unite, a anunţat miercuri Nasser Kanaani, purtător de cuvânt al diplomaţiei iraniene, care i-a cerut preşedintelui american Joe Biden să ”acţioneze în loc să joace teatru”, transmite Reuters, potrivit agerpres.

”Suntem gata să facem schimb de deţinuţi cu Washingtonul. Statele Unite trebuie să pună în libertate, necondiţionat, cetăţenii iranieni întemniţaţi”, a declarat Kanaani, citat de agenţia de presă semioficială Fars.


Citește și: Hackerii ruşi au atacat Energoatom – Black News

Secretarul de stat american Antony Blinken a scris marţi, pe Twitter, că iraniano-americanul Siamak Namazi a petrecut 2.500 de zile ”în detenţie în mod eronat” în Iran şi că SUA sunt decise să asigure libertatea tuturor cetăţenilor americani deţinuţi în Iran.

În vara anului trecut, Iranul a anunţat că poartă negocieri cu privire la un schimb de deţinuţi cu Statele Unite, care să garanteze eliberarea iranienilor încarceraţi în închisori din SUA şi din alte ţări din cauza încălcării sancţiunilor americane.

Republica Islamică, care ţine în detenţie câţiva iraniano-americani, a fost acuzată de militanţi pentru drepturile omului că arestează persoane cu dublă cetăţenie pentru a încerca să obţină concesii din partea altor state.

Citeşte şi: Macron şi Narendra Modi s-au înţeles să ‘lucreze împreună pentru încetarea conflictului’ în Ucraina – Black News

Teheranul respinge însă aceste acuzaţii.

În mai 2021, SUA au dezminţit o ştire a televiziunii de stat iraniene conform căreia cele două ţări ar fi ajuns la un acord privind schimbul de deţinuţi în schimbul deblocării a 7 miliarde de dolari din fonduri petroliere îngheţate în alte state în baza sancţiunilor impuse de Washington.