DISTRIBUIȚI

Administraţia din Iran a semnalat, luni, că este dispusă să poarte negocieri cu Arabia Saudită, după ce prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, a sugerat acelaşi lucru, iar, conform unor surse citate de cotidianul The New York Times, cele două naţiuni-rivale au iniţiat deja contacte secrete , informează mediafax.

Ministerul de Externe de la Teheran a anunţat, luni, că Iranul este pregătit să negocieze cu Arabia Saudită la toate nivelurile. „Nu ne grăbim şi nimeni nu poate perturba sau distruge negocierile”, a declarat Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, citat de site-ul Ynetnews.com, părând să confirme că există deja contacte între cele două ţări.


Citește și : Jake Sullivan dă asigurări că politica actualei administraţii americane faţă de Coreea de Nord nu are ca obiectiv să provoace ostilitate

În urmă cu câteva zile, prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, a declarat că Administraţia de la Riyad „contestă anumite tipuri de comportament”, dar a exprimat speranţa că va putea construi „o relaţie bună şi pozitivă cu Iranul, în beneficiul tuturor părţilor”.

NYT: Iranul şi Arabia Saudită au iniţiat contacte în secret

Iranul, ţară cu populaţie majoritar şiită, şi Arabia Saudită, o naţiune preponderent sunnită, au iniţiat contacte în secret, afirmă surse citate de cotidianul The New York Times.

Conform surselor citate, directorul serviciului saudit de informaţii a iniţiat discuţii cu un oficial iranian de rang înalt la Bagdad, pe o serie de subiecte de dispută, inclusiv pe tema conflictului din Yemen şi a grupurilor islamiste din Irak.

„Prin negocieri şi o perspectivă constructivă, cele două ţări importante din Orientul Mijlociu şi din lumea islamică pot lăsa în urmă disensiunile şi pot intra într-o nouă etapă de cooperare şi toleranţă, pentru a aduce stabilitate şi pace în regiune”, a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Saeed Khatibzadeh.

Citește și : O petrecere ilegală cu 400 de persoane, întreruptă de jandarmi în estul Franţei

Negocierile dintre Iran şi Arabia Saudită intervin în contextul în care Orientul Mijlociu încearcă să se adapteze policilor promovate de Administraţia de la Washington, condusă de preşedintele Joseph Biden.

Statele Unite şi Iranul par să se apropie de un acord care ar permite relansarea Acordului nuclear iranian.