DISTRIBUIȚI

Iranul a decis eliberarea a șapte membri ai echipajului petrolierului britanic Stena Impero, sechestrat în luna iulie în Strâmtoarea Hormuz pentru presupusa încălcare a legislației de navigare, relatează Reuters și BBC, potrivit mediafax.

Cei șapte membri ai echipajului, printre care se numără și cetățeni indieni, lituanieni și ruși, vor fi lăsați să părăsească petrolierul și vor putea părăsi în curând Iranul, a anunțat Abbas Mousavi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Iran.


Citeşte şi: Uraganul DORIAN a făcut ravagii în Bahamas (VIDEO): Cel puţin şapte oameni au murit!

La bordul petrolierului se afla un echipaj format din 23 de persoane.

„Nu avem nicio problemă cu echipajul sau căpitanul, problema este încălcarea legislației, comisă de petrolier”, a declarat Mousavi.

Petrolierul Stena Impero a fost sechestrat de către Gardienii Revoluției din Iran în data de 19 iulie, la două săptămâni după ce Marea Britanie a ordonat sechestrarea unui petrolier iranian în Gibraltar. Petrolierul iranian Grace 1, redenumit ulterior Adrian Darya 1, a fost eliberat în data de 15 august.

Sechestrarea petrolierului a intensificat tensiunile dintre Teheran și țările occidentale.

Nava britanică Stena Impero a fost oprită de Gardienii Revoluţiei pentru „nerespectarea codului maritim internaţional, la solicitarea Autorităţii portuare şi maritime din provincia Hormuzgan”. Marea Britanie şi Statele Unite au condamnat vehement capturarea petrolierului britanic.

Marea Britanie a anunţat trimiterea de nave militare în zona Golfului Persic, pentru escortarea tuturor vaselor sub pavilion britanic, în contextul tensiunilor cu Iranul, care a capturat un petrolier britanic ca reacţie la o măsură similară adoptată de Londra. Marea Britanie a anunţat că va încerca să creeze o misiune europeană de protecţie maritimă pentru a asigura tranzitul navelor prin Golful Persic.

Citeşte şi: Nicolas Maduro pune armata în stare de alertă şi ordonă manevre militare

Rusia şi Iranul au anunţat săptămâna trecută semnarea unui protocol de cooperare militară care include posibilitatea efectuării de exerciţii navale comune în Strâmtoarea Hormuz, în contextul tensiunilor cu Statele Unite şi Marea Britanie.

Incidentele maritime au intervenit într-un moment sensibil, amplificând criza dintre Iran şi Occident pe tema Acordului nuclear din 2015, contestat vehement de Administraţia Donald Trump.