DISTRIBUIȚI
The Daily Star

Parlamentul iranian elaborează o nouă lege pentru a restricţiona în continuare spaţiul deja îngust de liberă exprimare în ţară, vizând comentarii ale personalităţilor şi celebrităţilor pe care guvernul le consideră că sunt declaraţii false, relatează luni ziarul online iranian Etemad, citat de DPA, potrivit agerpres

Legea propusă ar presupune pedepse potenţiale de până la 15 ani de închisoare, precum şi amenzi pentru orice persoană proeminentă ce face o afirmaţie falsă care provoacă dezordine şi nesiguranţă în ţară sau aduce atingere persoanelor sau proprietăţii.


Citește și : Americanii se pregătesc de un conflict militar cu China

În plus, legea conţine prevederi pentru a solicita plata compensaţiilor pentru orice alte pierderi umane şi financiare, precum şi o interdicţie profesională de până la 10 ani.

Remarci presupuse provocatoare ale unor iranieni proeminenţi în timpul recentelor tulburări şi demonstraţii în masă din ţară au fost citate ca justificare a noii legi.

Protestele izbucnite la mijlocul lunii septembrie 2022 au aruncat Republica Islamică Iran într-o gravă criză politică. Ele au fost declanşate de moartea femeii kurde iraniene Jina Mahsa Amini în arestul poliţiei. Ea a fost arestată de aşa-numita „poliţie de moravuri” pentru încălcarea codurilor vestimentare islamice, aminteşte DPA.

Multe celebrităţi iraniene şi-au exprimat solidaritatea faţă de mişcarea de protest.

Activiştii pentru drepturile omului critică legile penale ale Iranului şi acţiunile judiciare de ani de zile. Criticii au citat acuzaţii penale precum „corupţie pe pământ” sau „război împotriva lui Dumnezeu” ca vagi şi deschise la abuzuri arbitrare.

Citește și : O companie rusească oferă recompense soldaţilor pentru distrugerea tancurilor occidentale în Ucraina

Aceste acuzaţii au fost de asemenea folosite pentru a aplica pedeapsa cu moartea asupra unor persoane care au participat la proteste. Patru bărbaţi au fost deja executaţi pentru implicarea lor în proteste.

Aproximativ 20.000 de demonstranţi ar fi fost arestaţi în timpul protestelor.