DISTRIBUIȚI
Facebook

Iranul dezvoltă rachete balistice cu capacitate nucleară, încălcând o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, au denunţat Germania, Marea Britanie şi Franţa într-o scrisoare comună adresată secretariatului general al ONU, relatează joi AFP, potrivit agerpres.

Ambasadorii celor trei ţări la ONU îi cer secretarului general Antonio Guterres să informeze Consiliul de Securitate, în următorul său raport, că activitatea Iranului în materie de rachete balistice este „incompatibilă” cu rezoluţia Consiliului de aprobare a acordului nuclear internaţional cu Iranul din 2015.


Citește și : Pelosi cere OFICIAL redactarea actului actul de acuzare împotriva lui Trump

Cele trei ţări evocă în special imagini difuzate pe social media la 22 aprilie a.c. ale unui test de rachetă balistică Shahab-3, cu rază medie şi despre care ele susţin că ar fi capabilă să transporte o armă nucleară, dar şi lansarea la 2 august a.c. de către rebelii houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, a unei „rachete balistice Borkan-3 cu propulsie lichidă şi o rază de circa 1300 km”, precum şi lansarea la 24 iulie a.c. a unei alte rachete balistice care ar fi parcurs peste 1000 de kilometri şi ar putea fi „o rachetă Shahab-3 cu rază medie de acţiune”.

Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif a reacţionat pe Twitter, denunţând „o minciună disperată” a celor trei ţări „pentru a-şi ascunde mizerabila incompetenţă în ce priveşte minimala îndeplinire a propriilor lor obligaţii”.

Citește și : Navă atacată de piraţi, în largul Nigeriei. 19 marinari au fost răpiți

Dacă aceste trei ţări vor să aibă „o minimă credibilitate pe glob, pot începe prin a-şi exersa suveranitatea în loc să se plieze presiunilor americane”, a adăugat oficialul iranian.