DISTRIBUIȚI

Iranul a denunţat marţi „ipocrizia” preşedintelui american Joe Biden, care a anunţat noi sancţiuni împotriva Teheranului din cauza reprimării manifestaţiilor de către autorităţi, relatează AFP, potrivit agerpres.

În Iran au loc manifestaţii după ce Mahsa Amini, o tânără de 22 de ani, a decedat la 16 septembrie în urma arestării sale de către poliţia moravurilor la Teheran, care a acuzat-o că a încălcat codul vestimentar, extrem de strict pentru femei în Republica Islamică.


Citeşte şi: Trump depune plângere împotriva CNN şi cere 475 de milioane de dolari – Black News

Zeci de persoane, în principal protestatari, dar şi membri ai forţelor de securitate, au fost ucise în timpul acestor manifestaţii, calificate drept „revolte” de către autorităţi, iar alte câteva sute au fost arestate.

„Ar fi fost mai bine ca Joe Biden să reflecteze puţin asupra bilanţului ţării sale în privinţa drepturilor omului înainte de a vorbi despre situaţia umanitară (din Iran), chiar dacă ipocrizia nu necesită o reflecţie profundă”, a scris pe Instagram purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Nasser Kanani.

„Preşedintele american ar trebui să fie îngrijorat mai degrabă de (consecinţele) numeroaselor sancţiuni (…) împotriva naţiunii iraniene care reprezintă clar un exemplu de crimă împotriva umanităţii”, a spus el.

Joe Biden a declarat luni că SUA vor adopta în această săptămână noi sancţiuni împotriva „celor care au comis violenţe contra manifestanţilor paşnici” în Iran.

„SUA sunt alături de femeile iraniene şi de toţi cetăţenii iranieni care inspiră lumea prin curajul lor”, a adăugat el.

Citeşte şi: Biden promite sancţiuni după represiunea manifestaţiilor din Iran – Black News

Luni, ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a acuzat SUA şi Israelul că au alimentat mişcarea de contestare.

„Am spus clar că aceste revolte şi această insecuritate sunt opera SUA, a regimului sionist (Israel – n.r.) uzurpator, a mercenarilor lor şi a unor iranieni trădători care i-au ajutat în străinătate”, a declarat el în prima sa reacţie la manifestaţii.