DISTRIBUIȚI
AFP

Iranul a apreciat luni ca fiind ‘fără valoare’ declaraţia adoptată în ajun de Liga Arabă, în cadrul unei reuniuni extraordinare la sediul organizaţiei din Cairo, în care acuză Teheranul de ‘agresiune flagrantă’ la adresa ţărilor arabe, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Soluţia la problemele din regiune, o mare parte din ele rezultatul politicii sterile a Arabiei Saudite, nu este de a publica astfel de declaraţii fără valoare, ci de a înceta să urmeze politica regimului sionist (Israel), care încearcă să accentueze divergenţele din regiune „, a declarat Bahram Ghassemi, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, citat de agenţia de presă Isna.


Citeşte şi: Nori negri dinspre Coreea de Nord. Phenian-ul ar putea dezvolta în acest an o rachetă balistică intercontinentală care să atingă teritoriul SUA (Seul)

Ghassemi a calificat drept ‘minciuni’ acuzaţiile formulate la adresa Iranului.

În cadrul reuniunii Ligii Arabe, desfăşurată duminică la Riad, ministrul de externe saudit, Adel al-Jubeir, a lansat un atac virulent împotriva Iranului şi a ‘agenţilor’ săi, referindu-se la Hezbollahul libanez şi la rebelii houthi din Yemen.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene a acuzat la rândul său luni Riadul de ‘agresiune’ împotriva ţărilor arabe.

El a cerut Arabiei Saudite să ‘înceteze imediat agresiunea sa sălbatică împotriva poporului arab yemenit’ şi să-şi „suspende presiunea asupra Libanului, Qatarului şi a întregii regiuni’.

Acelaşi purtător de cuvânt a acuzat, de asemenea, regatul saudit că „urmează politica regimului sionist (…) care vrea să distragă atenţia popoarelor şi guvernelor musulmane de la principala problemă, şi anume ocupaţia Palestinei’.

Liga Arabă a adoptat duminică o declaraţie care condamnă ‘tirul cu rachetă balistică de fabricaţie iraniană dinspre Yemen’ la 4 noiembrie şi denunţă o ‘agresiune flagrantă’.

Teheranul respinge orice implicare în acest tir cu rachetă, revendicat de rebelii yemeniţi houthi şi interceptat de apărarea antirachetă saudită.

Citeşte şi: Alertă în Elveţia. Consulatul american din Zurich a fost EVACUAT – FOTO

Declaraţia Ligii Arabe afirmă de asemenea dreptul Arabiei Saudite şi al Bahreinului la ‘apărarea legitimă’ a teritoriului lor.

Ministrul de externe saudit a avertizat Iranul că Riadul nu va rămâne cu ‘braţele încrucişate’ în faţa politicii ‘agresive’ a acestuia, în plină exacerbare a tensiunilor între cele două mari puteri rivale din Orientul Mijlociu.

Arabia Saudită sunnită şi Iranul şiit, ale căror relaţii diplomatice sunt întrerupte din ianuarie 2016, se află pe poziţii divergente în privinţa mai multor conflicte din regiune, între care războaiele din Yemen şi Siria, precum şi în dosarul libanez.