DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: The atomic symbol and the Iranian flag are seen in this illustration, July 21, 2022. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Iranul a afirmat joi că cea mai recentă poziţie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) privind programul nuclear iranian este incorectă, transmite Reuters, care citează agenţia de presă Mizan, potrivit agerpres.

AIEA a criticat miercuri Teheranul după ce a constatat o modificare a modului de operare pentru îmbogăţirea uraniului la 60% în uzina subterană Fordo, schimbare ce nu fusese raportată anterior.


Citeşte şi: Cum s-a intersectat războiul din Ucraina cu războaiele culturale – Black News

”Interpretarea inspectorului AIEA a fost incorectă, dar el a raportat agenţiei… Noi am furnizat imediat explicaţii Agenţiei în aceeaşi zi”, a declarat şeful Organizaţiei iraniene pentru energie atomică, Mohammad Eslami.

Potrivit unui raport confidenţial către statele membre, consultat de Reuters, agenţia ONU însărcinată cu verificarea caracterului paşnic al activităţilor nucleare „a detectat în timpul unei vizite neanunţate din 21 ianuarie că două cascade ale centrifugelor IR-6 erau interconectate într-un mod semnificativ diferit” de modul de operare declarat de Iran (către AIEA)”.

Fordo reprezintă un dosar extrem de sensibil întrucât acordul internaţional încheiat în 2015 între marile puteri şi Iran a interzis activităţile de îmbogăţire a uraniului acolo.

În noiembrie 2022, Teheranul a început să producă la Fordo uraniu îmbogăţit la 60%, nivel care depăşeşte cu mult pragul de 3,67% stabilit prin acordul din 2015.

Citeşte şi: Phenianul avertizează cu ‘cea mai dură reacţie’ la acţiunile militare ale SUA în regiune – Black News

De la retragerea Statelor Unite din acest pact în 2018 şi reintroducerea sancţiunilor, Iranul, care a negat constant că ar dori să se doteze cu bomba atomică, a renunţat treptat la angajamentele asumate.

Negocierile pentru relansarea acordului, începute în aprilie 2021, sunt blocate pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Iran şi Occident.