DISTRIBUIȚI

Iranul îşi va reduce şi mai mult angajamentele asumate prin acordul nuclear internaţional din 2015 dacă celelalte părţi semnatare nu reuşesc să-şi respecte obligaţiile, a anunţat luni Ministerul de Externe iranian, potrivit Reuters și agerpres.

”Nu avem altă opţiune decât aceea de a respecta legea. Acest lucru nu înseamnă încheierea tuturor inspecţiilor făcute de organismul ONU de supraveghere nucleară”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene Saeed Khatibzadeh, făcând referire la legea iraniană care obligă guvernul să-şi înăsprească poziţia privind programul nuclear al Teheranului.


Citește și: SUA condamnă uciderea turcilor de militanții PKK

Legea respectivă obligă guvernul iranian ca începând cu 21 februarie să limiteze inspecţiile internaţionale doar la obiectivele nucleare declarate din Iran.

La jumătatea săptămânii trecute, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat că Iranul a început să producă uraniu metalic cu scopul de a-l folosi drept combustibil pentru unul dintre reactoarele sale, o nouă încălcare a angajamentelor sale asumate de Teheran în acordul din 2015.

Citește și: Din ce în ce mai puțini americani se infectează cu coronavirus

Acordul internaţional semnat în 2015 de Iran şi şase mari puteri (SUA, Regatul Unit, Franţa, Rusia, China şi Germania) include o interdicţie pentru 15 ani în ceea ce priveşte „producţia sau achiziţia de plutoniu sau uraniu metalic ori de aliaje ale acestora”. El prevede că Iranului i se va permite să înceapă cercetări privind producţia de combustibil pe bază de uraniu „în cantităţi mici” după zece ani, dar numai cu acceptul celorlalţi semnatari.