DISTRIBUIȚI

Iranul a condamnat sâmbătă tirurile cu rachetă comise în urmă cu o zi împotriva Aeroportului internaţional din Bagdad, calificând această operaţiune drept „un act vizând destabilizarea” ţării vecine, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Aceste acţiuni suspecte generează insecuritate şi violenţe, ceea ce deschide calea inamicilor şi insurgenţilor în Irak”, a afirmat într-un comunicat un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Saeed Khatibzadeh.


Citește și : Xiomara Castro, prima femeie preşedinte în Honduras

În cursul nopţii, Kuwait Airways a anunţat că îşi suspendă zborurile spre Irak în urma acestui atac.

Şase rachete de tip Katiuşa au căzut vineri în zori atât în zone de staţionare, cât şi pe piste ale Aeroportului internaţional din Bagdad, fără a provoca victime, dar avariind două avioane de linie goale în acel moment.

Acesta este cel mai recent din seria de atacuri în general atribuite facţiunilor irakiene pro-Iran de către Washington.

„Atacul a fost un act vizând destabilizarea Irakului”, pe care Iranul l-a sprijinit mereu în ceea ce priveşte menţinerea securităţii, dezvoltării, progresului şi integrităţii sale teritoriale”, a subliniat acelaşi purtător de cuvânt.

Niciodată revendicate, tirurile cu rachetă sau cu drone capcană vizează cu regularitate interesele americane şi trupele coaliţiei internaţionale antijihadiste în Irak, unde grupările armate pro-Iran cer plecarea trupelor străine care staţionează în trei baze în ţară.

Citește și : China o lasă pe Michelle Bachelet să viziteze regiunea Xinjiang

La 9 decembrie, Irakul a anunţat „sfârşitul misiunii de luptă” a coaliţiei, care totuşi mai păstrează efective pe sol irakian pentru a continua cu un rol de instruire şi de consiliere. Aproximativ 2.500 de soldaţi americani şi 1.000 de soldaţi din ţările membre ale coaliţiei sunt antrenaţi în această misiune.

Valul de atacuri s-a intensificat de la începutul anului, în timp ce Iranul şi mai multe grupări aliate din regiune au comemorat doi ani de la moartea generalului iranian Qassem Soleimani şi a locotenentului sau irakian Abu Mehdi al-Muhandis, ucişi în urma unui atac cu drone americane în Irak la 3 ianuarie 2020.