DISTRIBUIȚI
DNA India

Iranul a cerut sâmbătă Irakului să-i ‘identifice’ pe autorii recentelor atacuri de pe teritoriul acestuia împotriva ambasadei SUA şi a intereselor occidentale, apreciind că ele au vizat să aducă atingere relaţiilor iraniano-irakiene, transmite AFP, potrivit agerpres

Luni, în direcţia ambasadei americane la Bagdad au fost trase rachete, care au căzut însă în apropiere. A fost vorba despre cel de-al treilea atac în decurs de o săptămână împotriva intereselor occidentale în Irak.


Citește și : Zelenski va organiza un summit internaţional ‘Platforma Crimeea’, pe data de 23 august

‘Subliniem necesitatea ca guvernul irakian să-i identifice pe autorii acestor incidente’, a declarat şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, într-un comunicat pe site-ul Ministerului de Externe.

‘Ultimele atacuri sunt suspecte şi ar fi putut fi planificate în scopul de a aduce atingere relaţiilor iraniano-irakiene şi stabilităţii’ Irakului, a afirmat Zarif.

Acesta a discutat sâmbătă cu omologul irakian Fouad Hussein, aflat în vizită la Teheran, după raidurile americane care au vizat miliţii pro-iraniene în estul Siriei, în apropierea graniţei cu Irak.

Zarif ‘a condamnat atacul american împotriva forţelor irakiene în zonele frontaliere’ irakiano-siriene, considerându-l ‘ilegal’ şi o ‘încălcare a suveranităţii’ ţării.

Citește și : Patru state europene susţin reforma propusă de Comisia Europeană pentru piaţa emisiilor de carbon

SUA au transmis că Iranul va fi considerat ‘responsabil de acţiunile acoliţilor săi care atacă americani’ în Irak.

Tirurile de rachete de luni nu au fost revendicate, însă Washingtonul le-a atribuit facţiunii Kataeb Hezbollah, membră a coaliţiei de paramilitari pro-Iran Hashd al-Shaabi (Forţele de mobilizare populară).