DISTRIBUIȚI
Reuters

Teheranul a cerut sâmbătă Washingtonului să înceteze să mai recurgă sistematic la sancţiuni şi a acuzat administraţia preşedintelui american Joe Biden că a adoptat o strategie „fără rezultat” împotriva Iranului, la fel ca predecesorul său Donald Trump, transmite AFP, potrivit agerpres.

Purtătorul de cuvânt al MAE iranian, Said Khatibzadeh, a făcut aceste declaraţii după anunţul Trezoreriei SUA (Ministerul de Finanţe – n.r.) privind impunerea de sancţiuni financiare împotriva a patru iranieni acuzaţi că au plănuit răpirea pe teritoriul SUA a unei jurnaliste americane de origine iraniană.


Citeşte şi: Biden scoate din arhiva secretă documente clasificate privind 9/11 – Black News

„Washingtonul trebuie să înţeleagă că nu are altă opţiune decât să renunţe la dependenţa sa de sancţiuni şi să dea dovadă de respect în ceea ce priveşte vocabularul, dar şi comportamentul său faţă de Iran”, a declarat Khatibzadeh, citat într-un comunicat.

Potrivit Trezoreriei SUA, cele patru persoane incluse vineri pe una din listele sale negre sunt „patru agenţi ai serviciilor de informaţii iraniene”, acuzaţi că ar fi pregătit răpirea unei jurnaliste iraniano-americane în 2018, încercând să forţeze apropiaţi iranieni ai jurnalistei să o atragă într-o ţară terţă, cu scopul de a fi arestată şi dusă în Iran, unde risca închisoarea.

Citeşte şi: O nouă variantă de coronavirus a fost descoperită în Africa de Sud. Mutaţiile sale sunt încă sub lupa cercetătorilor – Black News

Justiţia americană a anunţat la începutul lunii iulie că a dejucat un complot în care ţinta era jurnalista şi militanta feministă Masih Alinejad, care se află la originea mişcării anti-văl din Iran. Teheranul a reacţionat, calificând aceste acuzaţii drept „absurde şi fără fundament” şi reproşând SUA că iubesc prea mult „scenariile hollywoodiene”.