DISTRIBUIȚI

Iranul a denunţat miercuri decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului şi a avertizat că această decizie ar putea provoca „o nouă Intifada”, sau revoltă palestiniană, informează AFP. 

Ministerul Afacerilor Externe de la Teheran a denunţat într-un comunicat „o provocare şi o decizie nechibzuită din partea SUA (…) care va duce la o nouă Intifada şi va împinge la comportamente mai radicale şi prin urmare la furie şi violenţă”.


Decizia lui Trump este „o încălcare clară a rezoluţiilor internaţionale”, a adăugat MAE iranian într-un comunicat, care apreciază că Ierusalimul este „o parte integrantă a Palestinei”.

„Iranul condamnă acest demers cu putere şi cere comunităţii internaţionale, ţărilor influente şi în special ţărilor musulmane să împiedice aplicarea acestei decizii a SUA, de pe urma căreia beneficiază doar regimul sionist, pentru a păstra stabilitatea în regiune”, se mai menţionează în comunicat.

La 28 septembrie 2000, o vizită controversată a şefului dreptei israeliene Ariel Sharon pe Esplanada Moscheilor din Ierusalimul de Est a provocat începerea celei de-a doua Intifade împotriva ocupaţiei israeliene. Prima Intifadă a izbucnit în decembrie 1987.