DISTRIBUIȚI

Iranul a confirmat marţi arestarea unui nou antropolog, Kamil Ahmadi, la mai puţin de trei luni de la anunţarea încarcerării cercetătoarei franco-iraniene Fariba Adelkhah, informează AFP, potrivit agerpres.

„Este adevărat că această persoană a fost arestată”, a declarat Gholam Hossein Esmaeili, purtătorul de cuvânt al autorităţii judiciare, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Teheran, în replică la o întrebare despre Ahmadi.


Citeşte şi: O jurnalista din Maroc face închisoare pentru ‘avort ilegal’

Într-un articol publicat în luna august de site-ul The Conversation France, antropologul francez Christian Bromberger, specialist în Iran, scria că Ahmadi „a fost arestat recent”.

Autor al unei cărţi publicate în limba engleză, intitulată „În numele tradiţiei: Mutilări genitale feminine în Iran”, Ahmadi deţine, potrivit lui Bromberger, atât naţionalitate iraniană cât şi britanică.

Cercetătorul este subiectul unei „anchete preliminare” fiind suspectat de „legături cu ţări străine şi institutele afiliate serviciilor [de informaţii] străine”, a declarat Esmaeili în cadrul conferinţei de presă, transmisă în direct pe internet.

Citeşte şi: China sărbătoreşte cu mare fast 70 de ani de comunism

Guvernul francez a anunţat, pe 15 iulie, arestarea lui Adelkhah, specialistă în islamul şiit şi director de cercetare la Centrul de Cercetări Internaţionale (CERI) al Sciences Po din Paris.

Esmaeili a confirmat arestarea acesteia a doua zi.

Adelkhah „este unul dintre suspecţii arestaţi recent”, a declarat el fără a oferi informaţii suplimentare despre cazul acesteia.