DISTRIBUIȚI

Un iranian acuzat că a efectuat activităţi de spionaj în favoarea serviciilor secrete americane şi israeliene asupra fostului comandant militar Qassem Soleimani a fost condamnat la moarte în Iran, dar cazul nu are legătură cu uciderea lui Soleimani într-un raid aerian al SUA, informează Reuters, potrivit mediafax.

Pe 3 ianuarie, Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei iraniene, a fost asasinat în Irak, într-un raid aerian american. Washingtonul susţine că Soleimani a organizat atacuri contra forţelor SUA din Orientul Mijlociu.


Citește și : Extrema-deaptă germană ‘îi închide gura’ ministrului de interne la Curtea Constituţională

„Mahmoud Mousavi-Majd, unul dintre spionii CIA şi Mossad, a fost condamnat la moarte. A transmis informaţii inamicilor despre locul în care era martirul Soleimani”, a comunicat marţi Gholamhossein Esmaili, un oficial judiciar iranian.

„A transmis informaţii de securitate agenţiilor de informaţii israeliene şi americane despre forţele armate iraniene, în special despre Gardienii Revoluţiei”, a precizat Esmaili, subliniind că sentinţa de condamnare la moarte a lui Mousavi-Majd a fost confirmată de Curtea Supremă de la Teheran şi că execuţia va avea loc „curând”.

Autorităţile judiciare din Iran au precizat că Mousavi-Majd nu a fost condamnat în cazul „actului terorist comis de Administraţia SUA”, o referire la asasinarea lui Qassem Soleimani în Irak. „Toate procedurile judiciare în cazul acestui spion au fost efectuate cu mult înainte de martiriul lui Soleimani”, precizează autorităţile de la Teheran, explicând că Mahmoud Mousavi-Majd a fost arestat în octombrie 2018.

Citește și : Polonia se opune relocării imigranţilor ilegali

Oficialii iranieni nu au precizat dacă acest caz are legătură cu anunţul făcut în vara anului 2019 de Administraţia Iranului privind arestarea a 17 spioni care colaborau cu Agenţia Centrală pentru Informaţii din SUA (CIA). De asemenea, Teheranul nu precizează dacă acest caz are legătură cu anunţul din februarie privind condamnarea unei persoane care a colaborat cu CIA şi a încercat să ofere informaţii despre programul nuclear iranian.