DISTRIBUIȚI
RFE/RL

Iranul a finalizat dezvoltarea propriului sistem antiaerian Bavar-373, experţii iranieni afirmând că acesta este un corespondent îmbunătăţit al sistemului rusesc de apărare antiaeriană S-300, informează agenţia de presă Irna, citând surse din domeniul apărării de la Teheran, potrivit middleeastheadlines.com, scrie agerpres.

Potrivit unor surse din armata iraniană, acest noi sistem va fi prezentat săptămâna viitoare.


Bavar-373 poate lovi ţinte la o altitudine de până la 27 km, având o rază de acţiune de peste 200 km, conform datelor difuzate de agenţia iraniană de presă.

Citește și : Netanyahu susţine că ‘nu este impresionat’ de ameninţările liderului Hezbollah

Armata iraniană susţine că dispozitivul său are de asemenea o serie de avantaje faţă de S-300 rusesc.

Începând cu 2001, între Rusia şi Iran există un acord de colaborare tehnico-militară.

În 2010, Rusia suspendase un contract de furnizare a sistemului S-300 către Iran, ca urmare a sancţiunilor impuse de ONU la adresa Teheranului, acuzat că încerca să se doteze cu arma nucleară. Dar în martie 2017 – după încheierea acordului nuclear între Iran şi marile puteri în 2015 la Viena – naţiunea persană a testat cu succes acest sistem rusesc.

Citește și : Bilanțul atacului comis la o nuntă la Kabul a ajuns la 63 de morți și 182 de răniți

S-300 ( SA-10 Grumble, în codificarea NATO) este un sistem de rachete sol-aer rusesc cu rază lungă de acţiune, dezvoltat în perioada URSS împotriva ţintelor aeriene şi a rachetelor de croazieră. Conform experţilor, unele variante au fost adaptate pentru a intercepta rachete balistice, sistemul fiind supus permanent perfecţionării.