DISTRIBUIȚI

sursa foto:  ricochet.com

Iranul ar putea renunţa rapid la acordul nuclear cu marile puteri dacă Statele Unite continuă politicile de „sancţiuni şi coerciţie”, a declarat marţi preşedintele iranian Hassan Rohani, transmite AFP, conform agerpres.

Încheiat în iulie 2015, acordul nuclear prevede ca Iranul să-şi limiteze programul nuclear în scopuri civile în schimbul ridicării progresive a sancţiunilor internaţionale.


Citeşte şi: După ameninţările americane, Maduro a ordonat exerciţii militare de amploare în Venezuela

„Experienţa ratată a sancţiunilor şi coerciţiei a adus administraţiile (americane) precedente la masa negocierilor. Dar dacă vor să revină la aceste metode, cu siguranţă, într-un interval de timp foarte scurt – şi nu vorbim despre săptămâni sau luni, ci de zile sau ore – vom reveni la situaţia (anterioară acordului) într-o manieră mult mai fermă”, a declarat Rohani în parlament, într-un discurs televizat.

Rohani a apreciat totodată că omologul său american Donald Trump a dovedit lumii întregi că „nu este un bun partener”. „În ultimele luni, lumea a fost martora faptului că Statele Unite, dincolo de faptul că şi-au încălcat constant promisiunile referitoare la acordul nuclear, au ignorat în mai multe rânduri acordurile internaţionale şi le-au dovedit aliaţilor lor că nu sunt un bun partener”, a acuzat preşedintele iranian.

Citeşte şi: Washingtonul recunoaşte IMPLICAREA în Venezuela: ‘Nu vom sta deoparte!’

La jumătatea lunii iulie, administraţia americană a impus noi sancţiuni juridice şi financiare ţintite împotriva persoanelor fizice şi juridice iraniene având legătură cu programul nuclear, interzis printr-o rezoluţie a ONU, şi Gardienilor Revoluţiei.

Apoi, Congresul SUA a adoptat la finalul lunii iulie sancţiuni împotriva Iranului, acuzat că-şi dezvoltă programul balistic, că încalcă drepturile omului şi că susţine grupări calificate drept teroriste de către Washington, cum este cazul Hezbollahului libanez.