DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedintele iranian Hassan Rohani a ameninţat din nou marţi cu blocarea de către Teheran a exporturilor de petrol în Golf, ca reacţie la sancţiunile americane restabilite după retragerea unilaterală a Washingtonului din acordul internaţional privind programul nuclear al Iranului, relatează AFP, potrivit agerpres.

”SUA ar trebui să ştie că ele nu vor putea fi în măsură să împiedice exportul de petrol iranian”, dar, ”dacă ele încearcă (…), nu va mai exista petrol de exportat din Golful Persic”, a declarat Rohani.


Citeşte şi: Victoria ‘vestelor galbene’: Macron suspendă creşterea preţurilor la carburanți

Preşedintele iranian s-a exprimat în cadrul unei reuniuni publice în provincia Semnan (nord), transmisă la televiziune.

De la apariţia sa în 1979, Republica Islamică a ameninţat de mai multe ori cu închiderea Golfului ca reacţie la presiunile internaţionale, dar nu şi-a pus ameninţările în practică niciodată.

Citeşte şi: Rusia ÎNCHIDE o zonă din Marea Neagră pentru manevre militare

Actualul preşedinte iranian, Hassan Rohani, a avertizat chiar el în iulie SUA ”să nu se joace cu coada leului”, ameninţând cu paralizarea Golfului.

SUA au părăsit unilateral în mai acordul privind programul nuclear iranian, încheiat în 2015 la Viena între Teheran şi puterile lumii. Administraţia lui Donald Trump a restabilit apoi sancţiunile americane, îndeosebi în sectorul energetic, luna trecută.