DISTRIBUIȚI
Devdiscourse

Iranul va riposta împotriva oricărei ţări care realizează atacuri cibernetice asupra obiectivelor sale nucleare, a declarat şeful apărării civile după un incendiu la complexul nuclear din Natanz despre care unii oficiali iranieni cred că ar fi fost cauzat de un sabotajul cibernetic, transmit Reuters, potrivit agerpres.

Complexul de îmbogăţire a uraniului de la Natanz, aflat în cea mai mare parte în subteran, este una din instalaţiile iraniene monitorizate de inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), agenţia ONU de supraveghere în domeniul nuclear.


Citește și : Boris Johnson susţine că nu este lipsit de respect faţă de UE şi speră la un acord post-Brexit

Consiliului Suprem pentru Securitate Naţională din Iran a declarat vineri că detaliile şi cauzele acestui accident, care au fost identificate, vor fi anunţate la momentul oportun.

Organizaţia iraniană pentru energie atomică a informat iniţial despre un „incident” produs joi la Natanz, situat într-o regiune deşertică din provincia Isfahan, în centrul Iranului.

„Răspunsul la atacurile cibernetice face parte din puterea de apărare a ţării. Dacă se dovedeşte că ţara noastră a fost vizată de un atac cibernetic, vom răspunde”, a declarat şeful apărării civile Gholamreza Jalali pentru televiziunea de stat.

Un articol publicat joi de agenţia de ştiri IRNA menţionează posibilitatea unui sabotaj de către duşmani precum Israel şi SUA, fără a acuza însă direct aceste ţări.

„Până în prezent, Iranul a încercat să prevină intensificarea crizelor şi formarea unor condiţii şi situaţii imprevizibile”, scrie IRNA. „Dar încălcarea liniilor roşii ale Republicii Islamice
Iran de către ţări ostile, în special regimul sionist şi SUA, înseamnă că strategia … ar trebui revizuită”.

Citește și : Kramp-Karrenbauer: Pandemia de COVID-19, o oportunitate pentru cooperarea în UE

Trei oficiali iranieni care au vorbit cu Reuters sub protecţia anonimatului au declarat că ei cred că incendiul a fost rezultatul unui atac cibernetic, dar nu au făcut referire la nicio dovadă.

Natanz este punctul central al programului de îmbogăţire a uraniului din Iran, despre care Teheranul susţine că vizează doar scopuri paşnice.