DISTRIBUIȚI

Parlamentul de la Teheran a adoptat miercuri un proiect de lege împotriva finanţării terorismului, text de la care oficialii se aşteaptă să apropie Iranul de standardele la nivel mondial şi să ajute la scoaterea ţării de pe lista neagră a investitorilor în urma reimpunerii sancţiunilor americane, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Potrivit agenţiei oficiale IRNA, deputaţii au inclus în noua lege amendamentele cerute de Consiliul Gardienilor Constituţiei, de care depinde intrarea în vigoare a oricărei legi după adoptarea ei de către parlament.


Citeşte şi: Trump îl ironizează pe Macron pentru că a cedat în faţa ‘vestelor galbene’

Susţinătorii legii speră că textul va permite Iranului să adere la o convenţie internaţională împotriva finanţării terorismului şi să se conformeze măsurilor împotriva spălării banilor stabilite de Financial Action Task Force (Grupul de Acţiune Financiară pentru controlul spălării de bani, FATF).

Adepţii liniei dure din parlament s-au opus unor părţi din text, arătând că acestea ar putea împiedica sprijinul financiar acordat de Iran unor aliaţi ca Hezbollahul libanez, inclus de SUA pe lista organizaţiilor teroriste.

FATF, organizaţie interguvernamentală cu sediul la Paris, a dat termen în octombrie Iranului ca până în februarie să finalizeze reforma în sensul conformării la reglementările internaţionale.

Citeşte şi: Cutremur extrem de puternic în Noua Caledonie. Autorităţile au evacuat zonele de coastă

Companiile străine susţin că legea care include directivele FATF este esenţială pentru creşterea investiţiilor lor.

Multe companii occidentale au încetat deja cooperarea cu Iranul după ce SUA s-au retras în mai din acordul nuclear încheiat în 2015 şi au reintrodus sancţiuni împotriva Teheranului.